Belföld

2009.03.17. 03:27

Átalakuló csomópont - 8-as főút csatári kereszteződése

<b>Veszprém</b> - Közlekedési lámpákat és közvilágítást egyaránt kap a 8-as főútvonal csatári kereszteződése. A beruházással március 31-ig elkészülnek.

Tremmer Tamás

Amióta átadták a forgalomnak a 8-as főútvonal Veszprém-Márkó közötti kétszer kétsávos szakaszát, azóta életveszélyessé vált a csatári kereszteződés, ahol mindennaposak voltak a bal- esetek. A közút kezelőjén óriási volt a nyomás, hogy ezt a helyzetet feloldja. 

A pénztelenség miatt kompromisszumos megoldás született, mivel a többszintűvé építésre nem volt keret, ezért lámpás kereszteződés lesz belőle.

A csomópont átalakítását az elmúlt héten kezdték meg, s március 31-ig végeznek is vele. A beruházási összeg 33 millió forint, a munka elvégzésére egy budapesti társaság kapott megbízást.

A csomópontban a főirányban (8-as) a kanyarodó sávok is külön jelzőlámpát kapnak, míg az alsóbbrendű utakról érkezők telizöldes megoldással találkoznak. (Ez a rend a várost elkerülő útgyűrű teljes déli szakaszán.) Kijelölt gyalogátkelőhely nem lesz, de a város felől gyalog vagy kerékpárral érkezők nyomógombbal jelezhetik áthaladási szándékukat, s az alárendelt irányú járműforgalom árnyékában átmehetnek Csatárra. (Ugyanígy vissza is jutnak.) Szintén a közlekedés biztonságát szolgálja, hogy a kereszteződésben lesz közvilágítás.

Az elmúlt időszak közlekedési konferenciáin többen feltették a kérdést: szabad-e erre a csomópontra több tízmilliót költeni, amikor köztudott, a 8-as főútvonal további feljesz- tésekor ezt a helyet többszintű kereszteződéssé építik át. A beruházási összeg ekkor ugyanis kidobott pénzzé válik. 

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a 8-as főút almádi, illetve füredi kereszteződéseiben szintén telizöldes lámparendszer működik, és a tapasztalatok szerint ezzel sem biztonságosabb a közlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!