Belföld

2009.01.23. 03:28

Az állam mentené a szelektív rendszert

<b>Budapest, Veszprém, Zalaegerszeg</b> - Állami szerepvállalás nélkül összeomolhat a szelektív hulladékgyűjtő rendszer. A tárca dolgozik a lehetséges megoldásokon.

Németh F. Bernadett

Tragikus a helyzet, vázolta a válogatva gyűjtött hulladék hasznosítását jellemző viszonyokat Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára. A gazdasági válság hosszú távú következménye lehet a szelektív hulladékgyűjtési rendszer összeomlása. 

A válság miatt a másodnyersanyagok iránti kereslet jelentősen csökkent, különösen a fémre és a műanyagra igaz ez. 

Faramuci helyzet alakult ki, hiszen miközben az uniótól sok pénzt kapunk a szelektív gyűjtés infrastrukturális kiépítésére, az új regionális hulladékgazdálkodási rendszerek felállítására, a másik oldalon alacsony a piac érdeklődése, ami a szelektív gyűjtési rendszer feleslegessé válását eredményezheti. 

Hiába válogatja a lakosság a hulladékot, ha a szolgáltatótól nem veszi meg a koordináló vagy az újrahasznosító szervezet - magyarázta Dióssy László.

Dióssy László leszögezte: állami szerepvállalás nélkül drasztikusan csökkenhet a szelektív hulladékgyűjtési aktivitás. 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium dolgozik a lehetséges megoldásokon. 

Az egyik járható út, ha a korodináló szervezetek készletre gyűjtenek, kivárva, amíg megmozdul a piac. Ez raktározási, készletezési, finanszírozási problémákat vethet fel, ezért a minisztérium tárgyal a fejlesztési bankkal annak érdekében, hogy a koordináló és hasznosító cégek kedvezményes hitelt kaphassanak.

A másik út a kutatás-fejlesztés erőteljes állami támogatása. Ma ugyanis a hulladékhasznosítás legfőbb gondja az, hogy drága a másodnyers-anyag feldolgozása. Megoldást kellene találni arra, miként lehet rövid időn belül, olcsón hasznosítani a válogatott hulladékokat.

Dióssy László szakállamtitkár szerint az állami szerepvállalás nem feltétlenül igényel kormánydöntést, járható út lenne a már módosított termékdíj újragondolása és az említett garanciák beépítése a szabályozásba. 

Arról, hogy mi is lenne a hathatós segítség, illetve kiút a mostani helyzetből, tárgyalásokat kezdett a tárca az érintett cégekkel, ennek tükrében lehet nekifogni a termékdíj újabb át-alakításának.

A múlt év végén rekordmélységbe zuhant a másod-alapanyagok ára, tudtuk meg Káldi Krisztiántól, a Zalai Huke Kft. ügyvezetőjétől. 

(A cég Veszprémből is begyűjt szelektív gyűjtésből származó alapanyagokat.) Az európai késztermékgyártók megrendeléseik csökkenésével a kieső bevételt az olcsó alapanyag-felvásárlással kompenzálják.

- A sárvári PET- feldolgozó üzem 12 ezer tonna kapacitását a belföldön begyűjtött anyagokból nem tudjuk fedezni, így importra szorulunk, tehát itt értékesítési problémáról nem lehet szó - mondta az ügyvezető. 

- A papír esetében Magyarországon 2008-ról 2009-re átlagban 40 százalékkal csökkentek az átvételi díjak, de egyes hulladék papíroknál, melyeket csak export révén tudtunk újrahasznosítani Nyugat-Európa papírgyáraiban, mára esetenként teljesen elértéktelenedtek.

A közszolgáltatók által szelektíven összegyűjtött csomagolási hulladékok begyűjtése a válságot megelőzően is veszteséges volt, jegyezte meg a vállalkozó, melyet a krízis okozta árcsökkenések még tovább mélyítettek. 

- A különféle alapanyagok tárolása hosszú távon kárt okoz azok minőségében, ezért mi nem a raktározások finanszírozásában látjuk a megoldást, hanem inkább pótolni kellene a begyűjtők bevételkiesését - fejtette ki Káldi Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!