Belföld

2012.03.08. 19:33

Az EB a vártnál nagyobb hiánnyal számol

Az Európai Bizottság szakértői felülvizsgálták az idei és jövő évi magyar költségvetési hiányra vonatkozó korábbi prognózisukat, e szerint 2012-ben az EB által korábban várt 2,75-ös értékkel szemben 3 százalék lehet a hiány, 2013-ban pedig 3,6 százalék a korábban várt 3,25 százalék helyett - írja a portfolio.hu. A kormány deficitcélja 2012-re 2,5, 2013-ra 2,2 százalék.

MTI

A portál a túlzottdeficit-eljárás keretében megfogalmazott bizottsági ajánlás háttéranyagát ismerteti, amely az Európai Bizottság elemzését tartalmazza a friss magyarországi költségvetési folyamatokról. A portfolio.hu birtokába került dokumentum az interneten nem érhető el, az MTI brüsszeli irodája megkereste a brüsszeli illetékeseket, akik egyelőre még nem bocsátották az anyagot az MTI rendelkezésére.

A 2012-es magyar költségvetési hiány 3 százalék körül alakulhat, miközben januárban még 2,75 százalékot vetítettek előre. A magasabb hiány oka elsősorban a kisebb adóbevétel, amit a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózis felülvizsgálata magyaráz - fogalmaznak a Bizottság oldalán közzétett anyagban az EB szakértői. Itt megjegyzik, hogy a Bizottság nemrég 0,1 százalékos recesszióra módosította az idén várható GDP-növekedést a korábbi 0,5 százalékos növekedés után. Az idei hiányprognózist a közösségi közlekedési vállalatokhoz kapcsolódó magasabb kiadások GDP-arányosan 0,15 százalékkal emelik.

Az Európai Bizottság emellett elcsúszásokat vetít előre a gyógyszertámogatások csökkentésének esetében is.

Ezeket a negatív költségvetési folyamatokat csak részben ellensúlyozza az, hogy a várakozásoknál jobban teljesített 2011-ben a költségvetés.

A Bizottság anyaga a portál szerint arra is kitér, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak 0,35 százalékos költségvetési költsége van, ezt teljes egészében ellensúlyozza viszont a rendkívüli tartalékok 0,4 százalékos (GDP-arányos) növelése.

Mindent összevetve a bizottsági szakértők 1,5 százalékos elcsúszást látnak a költségvetésben az eredeti tervekhez képest, és ezt csak részben ellensúlyozza a tartalékok (GDP-arányos) 0,7 százalékról 1,1 százalékra emelése. Ebből adódik, hogy Brüsszel a kormány 2,5 százalékos deficitcéljával szemben 3 százalék körüli hiányt vár az idei évre.

A jövő évre már 3,6 százalékos deficitet jelez előre az Európai Bizottság, a háttéranyag szerint ennek hátterében elsősorban olyan hiánynövelő tételek állnak, amelyek már 2012-ben is kifejtették hatásukat (így például alacsonyabb adóbevételek a lassabb gazdasági növekedés miatt, és a gyógyszertámogatások esetében megfigyelt elcsúszások).

Míg az idén GDP-arányosan 0,5 százalékos az eltérés a kormány célja és az EB hiányprognózisa között, jövőre még nagyobb, GDP-arányosan 1,4 százalékos az eltérés, ami megközelítőleg 400 milliárd forintos "lyukat" jelent - állapítja meg a portfolio.hu.

Ez a kormány számára azt jelenti, hogy az eddig beharangozott, a GDP 0,4 százalékára rúgó pótlólagos költségvetési kiigazítás 2013-ban nemcsak a 2,2 százalékos hiánycél teljesítéséhez nem lesz elegendő, hanem az unió által elvárt 3 százalékos küszöbérték teljesítéséhez sem. Vagyis a kormánynak újabb pótlólagos költségvetési intézkedéseket kell tennie a következő fél évben, hogy meggyőzze Brüsszelt a 2013-as költségvetési folyamatok tarthatóságáról, és ezzel elkerülhetővé váljon a kohéziós források befagyasztásának lehetősége - írja a portál.

Az Európai Bizottság kedden fogadta el a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás következő lépésének ajánlástervezetét, amelyet az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei elé terjeszt elfogadásra. Az ajánlástervezet szerint Magyarországot további költségvetési erőfeszítésekre kérik annak érdekében, hogy az idén sikerüljön elérni a kormány saját hiánycélját, a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 2,5 százalékos célt, jövőre pedig a deficit maradjon az uniós küszöbként meghatározott 3 százalék alatt "az egyszeri intézkedések kivezetése ellenére is".

"A kormány, miként eddig, úgy a jövőben is elkötelezett a deficitcél betartása mellett" - közölte a nemzetgazdasági tárca a bizottság keddi bejelentésére reagálva szerdán az MTI-vel. "Azon lehet vitatkozni, hogy a kormány jó eszközöket választott-e a cél érdekében, de az vitathatatlan, hogy a célt elérte. Arról ugyanis nem folyik vita, hogy Magyarország tudja-e teljesíteni a három százalék alatti hiánycél tartását" - fogalmazott a tárca szerdán. A kormány eltökélt, hogy a jövőben is az uniós előírások szerinti normákon belül fogja tartani a magyar költségvetés számait, még akkor is, ha esetenként ezen küszöbértékek meghatározásának módszere kiszámíthatatlan - hangsúlyozta a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!