Belföld

2014.08.20. 10:10

Az idén is jó jegyet kaptak a balatoni strandok

Az alsóörsi és balatongyöröki községi strand, a balatonfüredi Kisfaludy strand és a gyenesdiási Játékstrand nyerte holtversenyben az idei strandosztályozást.

Győrffy Árpád

Egy a balatoni strandokat bemutató internetes oldal ebben a szezonban már hatodik alkalommal hirdette meg strandértékelő programját, amiben maguk a strandolók adják meg osztályzataikat tíz kategóriában az általuk ismert strandokra.

Az idei legjobb négy strand - az alsóörsi és a balatongyöröki községi strand, a balatonfüredi Kisfaludy strand és a gyenesdiási Játékstrand - 4,7-es átlagjegyet kapott a strandolóktól. A dobogó következő fokára a balatonalmádi Wesselényi strand, a balatonföldvári Keleti szabadstrand, a balatonlellei Napfénystrand, a csopaki községi strand, a vonyarcvashegyi Lidóstrand és a zamárdi központi szabadstrand került egyaránt 4,6-e átlaggal. A harmadik helyen a balatonakali, a balatonberényi és a zánkai községi strand, a füredi Esterházy strand, a szárszói központi szabadstrand, a gyenesdiási Lidóstrand és a keszthelyi Városi strand végzett 4,5-es átlagjeggyel.

(Fotó: Stiger Ádám)

A strandolók az iskolai osztályzatokhoz hasonlóan 1-5-ig terjedő érdemjeggyel rögzítették véleményüket a víz és a meder állapotáról, a parti rész gondozottságáról, az illemhelyek, zuhanyzók, öltözők állapotától, az úszási feltételekről, a gyerekeknek szóló játék, pancsolási lehetőségekről, a sportolás kapcsolatos lehetőségekről, a vendéglátói, kereskedelmi és más szolgáltatások bőségéről, színvonaláról, a parkolási lehetőségekről, a strandon dolgozók viselkedéséről, végül meghatározzák, hogy szerintük az adott strandon a belépődíjak, szolgáltatások, büfék árai mennyire felelnek meg a kapott értékek.

A 2014. augusztus 18-án zárult idei osztályozásba a múlt évinél kicsit kevesebb, összesen 3231 olyan személy kapcsolódott be, aki megadta saját adatait is, hogy ezzel kizárják egy-egy strand esetében a többszörös értékelést. A mintegy száz nyilvánosan működő strandból összesen 58 kapott osztályzatot. Közülük azoknak a strandoknak az értékelését tekintették az idén is érvényesnek, amelyiket legalább 35 személy érvényesen leosztályozott mind a tíz "tantárgyból". Ennek megfelelően 23 strandról tudták kiállítani a bizonyítványt összesen 2189 személy osztályzata alapján. Így az érintett strandokat egyenként átlagosan 95 személy értékelte. A 23 értékelt strand közül 17 fizetős, a többi szabadstrand. A szolgáltatások, adottságok értékelése továbbra is kiegyensúlyozott.

Összességében elmondható, hogy az értékelt balatoni strandok átlagos megítélése a múlt évihez hasonlóan alakult a 4,5-es átlagjeggyel.

Most is nagyon jó jegyet kapott a parti részek gondozottsága (4,6), tovább javult a gyerekeknek biztosított játéklehetőségek (4,7) és a sportolási feltételek megítélése (4,6), sőt az ár-érték arányra is egy tizeddel jobb jegyet (4,6) adtak a strandolók. A leggyengébb 4,4-es osztályzat most is a mosdók, illemhelyek állapotával és a parkolási lehetőségekkel kapcsolatban született a 23 strand átlagát véve.

Az érvényesen értékelt 23 strand 4,5-es átlagjegye szerint a strandolók összességében az idén is elégedettek voltak a balatoni strandokkal annak ellenére is, hogy az esős, változékony időjárás jelentősen megnehezítette a strandok működtetőinek dolgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!