Belföld

2010.12.05. 18:45

Az igazi Mikulás titkai

Megyei körkép - Hivatalosan hétfőn, Miklós napján jön a Mikulás, és tesz édességet, ajándékot a gyerekek cipőibe, csizmáiba. Az igazi, lappföldi Mikulás azonban már megérkezett, szombaton Veszprémbe látogatott.

Munkatársainktól

Rovaniemi mellől, a Korvatunturiról (Fül-hegyről) megérkezett a finn Mikulás, Joulupukki Magyarországra, magával hozva a karácsonyi hangulatot. Gyermekkórházakban és iskolákban több jótékonysági eseményen vesz részt. Szombaton Veszprém város, a Veszprémi Magyar Finn Egyesület és a Kukkantó Baráti Kör Egyesület meghívására Veszprémbe látogatott. A Pannon Egyetem aulájában délután több száz kisgyerek fogadta őt énekkel, verssel, ünnepi műsorral, majd a megyei kórház gyermekgyógyászati centrumában osztott ajándékot, este pedig a városháza hagyományos, Illatos advent   programján fogadta a gyerekeket. A héten a Mikulás több településre  ellátogat, szombaton Ajkára, Kolontárra és Devecserbe is.

Ajándékot, édességet oszt, jótékonykodik

Az  igazi Mikulás ismét Magyarországra érkezett. Joulupukki ismert és közkedvelt személyiség, látogatása nagy  érdeklődést kelt, az idén veszprémi, kozármislenyi, pécsváradi, geresdlaki és komáromi gyerekek örülhetnek, de első alkalommal Bécsbe is megy. Magyarországi programjának fontos részét képezik a gyerekkórházi és iskolai látogatások, és az idén külön figyelmet kapnak a kolontári és devecseri katasztrófa sújtotta területen élő gyermekek, akiket szombaton látogat meg Joulupukki.

Finnországi hazautazása előtt, szombaton látogat a katasztrófa sújtotta térségbe, Veszprém és Ajka testvérvárosából érkező más vendégekkel - a rovaniemi polgármesterrel, a lappföldi régió közgyűlésének elnökével - együtt. A nagy szerencsétlenségben öröm, ahogy az emberek összefognak, Rovaniemiben élők is gondolnak a magyarokra, segítséget nyújtanak nekik.

- A háború után északi országok testvérvárosaiból mi is sok segítséget kaptunk, most rajtunk a sor, hogy segítsünk - mondta Joulupukki, akivel szombaton a megyei kórház gyermekgyógyászati centrumában találkoztunk. Örömet hozott ide is, a kis betegekhez, akik nagyon készültek a fogadására. Minden évben ellátogat a kórházba, ahol a meghitt, barátságos ünnepségen személyesen, szemtől szembe találkozhat a kicsikkel és kívánhat nekik boldog karácsonyt, egészséget.

Joulupukki 2001-ben testvérvárosok találkozóján vett részt Veszprémben, karácsony előtti magyarországi utazása évek óta hagyomány. Veszprémet, Rovaniemi egyik testvérvárosát mindig meglátogatja, most örül, hogy minden havas és fehér; olyan érzése van, mintha odahaza, Lappföldön járna. A magyar gyerekek általában azt kérik tőle, hogy bárcsak hozna havat, most ez a vágyuk is teljesült. Joulupukki úgy tartja: 200 éven alul mindenki gyerek, és azt üzeni nekik:   szeressék, segítsék és becsüljék egymást, legyenek egymáshoz barátságosak, udvariasak. Valamennyiünknek boldog karácsonyt kíván.

Arról, hogy  a gyerekek miként viszonyulnak a Mikuláshoz, az őt körülvevő meséhez, Dukai Tündét, a veszprémi nevelési tanácsadó pszichológusát kérdeztük. Szerinte a gyermek-szülő kapcsolatot, a gyermek felnőttekbe vetett hitét nem rengeti meg, ha a kicsi rájön, a Mikulás nem igazi.

- A gyerekek nagyon várják a Mikulást, azt tapasztalom, még akkor is, amikor már tudják, hogy abban a formában nem létezik. Kettős tudat van bennük, tudják az igazságot, mégis hinni akarnak benne, úgy tesznek, mintha... Szent Miklós legendája, aki jót tett a szegényekkel, nagyon szép, követendő példa, amit bátran állíthatunk nemcsak a gyerekek, hanem a szülők elé is. Ez a történet, a hagyomány, ami Miklós-naphoz kötődik, rákészülődés a karácsonyra: legyünk jók, ezt üzeni.

Dukai Tünde szerint, ha a gyermek megtudja, hogy az északi sarkköri mítosz csak mese, az sem baj, tegyünk úgy, mint addig: játsszunk, javasolja. A gyerekek szeretnek játszani, partnerek lesznek ebben. A játék a szülőnek is jó, fontos, hogy ne felejtsünk el játszani idősebb korban sem. Játsszuk el, hogy létezik a Mikulás, hogy mennyire várjuk. Nem valószínű, hogy a gyerek becsapva érzi majd magát, vagy hazugnak a felnőtteket.

- Jó példa erre a népmese: annak is valós alapjai vannak, a hagyományokat ma is ismerjük, ápoljuk, mégis tudjuk, tudják a gyerekek is, hogy mese és nem valóság. Miért ne lehetne ugyanígy a Mikulással? A gyerekek szét tudják választani a mesét és a valóságot.

A pszichológus a héten a nála megforduló gyerekeket a Mikulásról faggatta. Rajzolják le, mit kértek tőle és mit nem szeretnének kapni, mondta nekik. Érdekes dolgok derültek ki, csupán egyvalaki rajzolta, hogy virgácsot nem szeretne kapni, a többiek valamilyen játéktól viszolyogtak. Volt, aki egy egész játékprospektust vitt magával, mondván, azokat mind szeretné. A gyerekekre  nagy hatással van a reklám, amit a Mikulástól is elvárnak. A Mikulás bocsánatos hazugság, vagy inkább a fantázia megmozgatása.

Devecserben 100-150 gyerek és felnőtt várta a Magyar Vöröskereszt veszprémi Mikulását, aki nemcsak édességet, hanem apróbb ajándékokat is vitt magával. Miután a polgármesteri hivatal előtt várakozókat megajándékozta, a belvárosban folytatta ajándékosztó útját. Ezalatt a vöröskereszt másik Mikulása, aki autó vontatta szánon érkezett, a város külső utcáiban, majd Kolontáron kereste fel a gyerekeket.

- Ez volt a célunk - mondta Dobos Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatója. - Szerettünk volna mosolyt csalni a vörösiszap sújtotta településeken élők arcára. Holnap Somlóvásárhelyre érkezik Mikulásunk.

Nincs kereslet a Mikulás-túrákra

Régen bankok, cégek szerveztek a dolgozóik gyerekeinek, rászorulóknak kirándulást a Mikulás hazájába. Ahogy az egyik utazási irodában megtudtuk: manapság nem igazán van erre kereslet. Míg néhány éve az egynapos programban a kora reggeli repülőút után a Mikulás meglátogatása és finnországi szánkózás is szerepelt, ma nincs ilyen kínálat. Akkor is drága volt, talán ezért is nincs túl nagy kínálat a finnországi Mikulás-túrákból.

 

A Mikulás léte soha nem volt kérdés. Hittem a mesében, csinosítottam a csizmát, és egy óvatlan pillanatban mindig tele lett ajándékkal. Játszottuk tovább a játékot akkor is, mikor fény derült a titokra. Felnőttként az is  megadatott, hogy találkozzam az igazi  Mikulással, ott, az ő hazájában, az ő házikójában, és az is, hogy saját nyelvén beszélgethessek vele. Láttam a postán, mennyi levelet kap a világ különböző országaiból, és azt is, hogyan sürögnek körülötte kis manói. Mese, de nagyon is valóság: a Mikulás él, a messzi északon, de most itt jár köztünk.

Balla Emőke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!