Belföld

2012.01.06. 13:35

Az LMP a hazánk elleni eljárás visszavonását kéri

Az LMP arra kéri a zöldek európai parlamenti (EP) frakcióját, vonja vissza azt a kezdeményezését, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen a közösség alapvető értékeinek megsértése miatt. A zöldpárti EP-frakció társelnöke szerint azonban fenn kell tartani a magyar kormány elleni kezdeményezést.

MTI

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, valamint a párt frakcióvezető-helyettese és szóvivői az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben a zöldek javaslatáról úgy fogalmaztak: a jelenlegi sérülékeny gazdasági viszonyok között "ez nem a legszerencsésebb felvetés".

Az LMP - mint írták - a sajtóból értesült Ulrike Lunaceknek, az osztrák Zöldek EP-képviselőjének szerdai bejelentéséről, amelynek értelmében a zöldek EP-frakciója felhívja az Európai Bizottság figyelmét eljárásindítási kötelezettségére Magyarország ellen az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt.

Az ellenzéki párt egyetért a zöldekkel abban, hogy ami Magyarországon történik, az a jogállamiság és a demokratikus alapértékek meghazudtolása, méltatlan az országhoz és az Európai Unióhoz is, valamint abban is, hogy a magyarországi demokrácia felszámolása olyan stádiumba érkezett, amelyre határozott választ kell adni - olvasható a közleményben, amelynek aláírói megjegyzik: ezt felismerve kezdeményezett az LMP "új ellenállást". Sajnálatosnak nevezik azonban, hogy a kezdeményezést megelőzően a zöld frakció nem egyeztette bejelentésük időpontját az LMP-vel, amely így nem tudta figyelmeztetni őket, hogy ez a hír gazdaságpolitikailag különösen sérülékeny pillanatban éri Magyarországot.

"Kifejezetten az ország gazdasági stabilitása érdekében, a jelenlegi magyar gazdasági helyzetre és a magyar emberek megélhetésére tekintettel arra kérjük a zöld frakciót, hogy vonják vissza kezdeményezésüket" - írta Schiffer András, Szabó Tímea, Szél Bernadett és Vágó Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték, bíznak abban, hogy ellenzéki tevékenységük eredményeképp a belpolitikai helyzet javulni fog, és ez, a magyar emberek számára kiemelten nehéz időszak mielőbb véget ér. "Az LMP átérzi az egzisztenciájukban meggyötört emberek helyzetét és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormánypártok mielőbb befejezzék az ország tönkretételét" - olvasható a közleményben, amellett, hogy az ellenzéki párt továbbra is számít az EP-frakció és az európai zöld pártok közösségének támogatására.

Az EP zöld frakciójának szerdai bejelentése szerint azt szeretnék elérni, hogy az EP két hét múlva kezdődő plenáris ülése vegyen napirendre és tárgyaljon meg egy eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot. Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek EP-képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta: az új alkotmány életbe lépésével Magyarország "de facto autoriter állammá vált".

"A helyzet nem csak Magyarország számára veszélyes, az Európai Unió alapvető értékeit veszélyezteti" - tette hozzá. Ha nem indít eljárást, az EU "nem nézhet többé a tükörbe", amikor demokráciáról és jogállamiságról van szó, emellett a csatlakozásra törekvő országok szemében is hiteltelenné válik - vélte Ulrike Lunacek.

A zöldpárti EP-frakció társelnöke szerint fenn kell tartani a magyar kormány elleni kezdeményezést

 A Zöldek európai parlamenti (EP-) frakciójának társelnöke szerint fenn kell tartani azt az EP-ben tett kezdeményezést, amely a magyar kormány elleni uniós eljárás megindítására irányul, a közösség alapvető értékeinek megsértésére hivatkozva.

Rebecca Harms az MTI-nek pénteken telefonon nyilatkozva közölte: nem ért egyet az LMP azon kérésével, hogy vonják vissza a zöldpárti frakció kezdeményezését. 
Csütörtöki közleményében az LMP úgy vélekedett: a jelenlegi sérülékeny gazdasági viszonyok között az EP-beli zöldpártiak felvetése nem szerencsés.
Harms szerint az LMP valószínűleg úgy véli, hogy a demokratikus értékek védelmének ügyét nem kell összekapcsolni a gazdasági válságkezelés kérdéseivel. Ő azonban azon az állásponton van, hogy ez az összekapcsolás a jelenlegi helyzetben igenis indokolt. A magyar kormányzat - fejtette ki - pénzügyi támogatást, vagyis a szolidaritás kinyilvánítását kéri a nemzetközi közösségtől. A szolidaritás elve viszont a közös, demokratikus értékek tiszteletben tartásának a követelményét is magában foglalja - szögezte le. 
A zöldpárti EP-frakció társelnöke reményének adott hangot, hogy a magyar kormány elleni uniós eljárás megindítására vonatkozó kezdeményezés ügyében nem csupán a szocialista és a liberális, hanem néppárti EP-képviselőkkel - legalábbis egy részükkel - szintén lehetséges lesz az együttműködés.
Az Európai Parlament január 16. és 19. között tartja következő plenáris ülését Strasbourgban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!