Belföld

2009.05.26. 10:24

Bajnai Berlinben - Eljátszottuk az esélyünket?

Berlin - "Mély politikai megosztottságról" beszélt a magyarországi helyzettel kapcsolatban a Focus című német hetilapnak adott interjúban Bajnai Gordon kormányfő.

Szausev Xénia

A hetilap emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltozás előtt Magyarország reformorientált és gazdaságilag stabil ország volt, tavaly viszont már államcsőd előtt állt. Vajon az ország eljátszotta esélyeit? - tette fel a kérdést az újság.
    
Válaszában Bajnai kijelentette, hogy Magyarország ténylegesen a legsikeresebb kelet-európai ország volt. Ez a pozíció körülbelül az ezredfordulóig tartott. De lényeges reformok gyakorlatilag 1998 óta nem történtek. 

Ezzel egy időben az országban mély politikai megosztottság alakult ki. 

- A politika befészkelte magát életünk minden szegletébe - fogalmazott a miniszterelnök, utalva arra: még a barátok, a szomszédok, sőt a családtagok is azt kérdezik először, hogy "jobb- vagy baloldali vagy-e". A nagy pártok gyarmatosították az élet valamennyi területét - hangsúlyozta.

Bajnai emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltozás óta Magyarország 1,5 millió munkahelyet veszített el, s ebből csak 500 ezret sikerült helyreállítani. 

Az emberek jelentős része az állam költségén él, s csak 57 százalékuk rendelkezik törvényes állással, illetve fizet adót - fogalmazott Bajnai, hozzátéve: a nagy pártok - ahelyett, hogy azokat az embereket támogatták volna, akik munkájukkal a terheket viselték - azokat udvarolták körül, akik az állami támogatásból élnek. 

Olyan szociális ígéretekkel álltak elő, amelyeket az ország képtelen volt finanszírozni - hangoztatta a kormányfő, aki szerint nem a globális válság okozta a problémát, a válság csak kiélezte azt. 

- Mi, magyarok elfelejtettük azt az alapvető igazságot, hogy ne adj ki többet annál, mint amennyit megkeresel - jelentette ki Bajnai. 

Mindez - tette hozzá - egyszerűen hangzik, ám ehhez egy sor politikai tabut kell megszegni. Ezek között említette a parlament által jóváhagyott átfogó nyugdíjreformot s a 13. havi nyugdíj megszüntetését, valamint a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelését 62-ről 65 évre. 

A pártok korábban ezt nem merték megtenni - jelentette ki a kormányfő, hozzáfűzve, hogy június végén átfogó adóreformot kíván előterjeszteni.

Bajnai hangsúlyozta, hogy Magyarország nem megy csődbe. Utalt arra, hogy a külföldi adósságok idén 3,7 milliárd eurót tesznek ki, a hitelek és a nemzeti tartalékok pedig együtt ennek tízszeresét. 

Ha azonban a piacok továbbra is ilyen ingatagok, kiszámíthatatlanok és kockázatokkal terheltek maradnak, Magyarország arra kényszerülhet, hogy az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal a hitelek növeléséről tárgyaljon - jelentette ki a miniszterelnök. 

Egy kérdésre válaszolva Bajnai megerősítette, hogy nem törekszik politikai karrierre. 

- Miniszterként három évig álltam rendelkezésre, s most kormányfőként további egy évre. De egy év múlva már ismét normális életet szeretnék élni, s az országot politikusoknak kell majd vezetniük - jelentette  ki a Focusnak a magyar miniszterelnök.

(Fotó: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!