Belföld

2009.09.15. 15:23

Bajnai Gordon: a honvédség szakszerű, elkötelezett, professzionális tevékenységre képes

Ercsi - Elégedetten nyilatkozott a honvédség helyi harcászati gyakorlatáról Bajnai Gordon miniszterelnök kedden Ercsiben.

MTI

A hadgyakorlat azt bizonyította, hogy a Magyar Honvédség fegyelmezett, szakszerű, professzionális és elkötelezett honvédekből áll, s ennek eredményeként hazánkat biztonságban tudhatjuk - jelentette ki a kormányfő a Bevetési Irány 2009 harcászati gyakorlatot értékelve.

A Magyar Honvédség legnagyobb horderejű, 14 katonai szervezetből mintegy 1400 katona és 300 harcászati technikai eszköz közreműködésével és együttműködésével megtartott gyakorlatát megtekintette Sólyom László köztársasági elnök, a honvédség főparancsnoka, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke és több tagja, katonai attasék, nyugállományú tábornokok, továbbá önkormányzati vezetők és azok védelmi bizottságának titkárai is.

A számítógéppel támogatott, harcászati színtű, parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat célja olyan régi katonai képességek felelevenítése volt, amelyet az 1990-es évek eleje óta nem próbáltak.

A haderőnemek fegyvernemei közötti együttműködés keretében, speciális környezetben - Ercsinél, a volt dunai átkelési gyakorlótér területén - különleges körülmények között dunai átkelést mutattak be a katonák a folyam 500 méter széles szakaszán.

A feladatuk az volt, hogy egy feltételezett helyzetben, amikor nem használható a dunaújvárosi híd és megrongálódott a Duna bal partjára vezető szalaghíd is, megakadályozzák, hogy diverziós csoportok tönkretegyék az ivóvízbázist és a közeli olajfinomítót.

Felderítés, aknakeresés és -megsemmisítés után hatalmas kerekes úszó járművekkel keltek át alig két perc alatt a katonák a túlsó partra. 12 perc alatt felépítették a 80 tonna teherbírású kompokat, megjavították, s a harckocsik átkelésére alkalmassá tették a szalaghidat, majd az ellenséges csoportok sikertelen kitörési kísérlete után felszámolták a diverziós erőket.

A látványos bemutatót követően a közjogi méltóságok és a vendégek megtekintették egyebek között a híradó központot, a pilóta nélküli felderítő repülőgépet, s megismerkedtek a korszerűsített mobil orvoscsoport munkájával.

A gyakorlat végén Bajnai Gordon miniszterelnök a honvédek munkáját értékelve hangsúlyozta: a hadsereg ismét bizonyította, hogy képes biztosítani a békét és a szabadságot. Egy felkészült hadsereggel jobban szolgálhatjuk nemcsak a magunk, hanem a szövetségeseink, a minket közösen képviselő értékrendszer biztonságát is. A NATO tagjaként a közös értékek és érdekek mentén alakítjuk kül- és biztonságpolitikánkat - mondta a kormányfő.

Hozzátette, hogy ez a szövetség nekünk biztonságot, védelmet jelent, de van ára: mindent meg kell tennünk azért, hogy szövetségeseink is biztonságban érezhessék magukat. Mint mondta, Magyarország az elmúlt években kiemelkedően megfelelt ezeknek a kötelezettségeknek.

"Megbízható, kiszámítható és aktív tagja ennek a katonai szövetségnek, s a nemzetközi együttműködésekben területi nagyságát, lélekszámát, teherbíró képességét időnként akár felül is múló mértékben vállal aktív szerepet a világ békéjének, biztonságának szavatolásáért" - fogalmazott Bajnai Gordon.

Utalt arra, hogy az együttműködés alatt nem pusztán szervezeti, anyagi feltételeket kell érteni, a közösen vallott elvekben és értékekben is osztozunk szövetségeinkkel.

A kormányfő hozzátette: a haderőreform eredményeként honvédségünk minden korábbinál magasabb szinten, új szervezetben, új képességekkel és korszerűbb felszereltségben képes ellátni az ország védelmi feladatait, meg tud felelni nemcsak a NATO által támasztott követelményeknek, de egy alapvetően új világ kihívásainak is.

Elégedett volt a katonák teljesítményével Tömböl László mérnök vezérezredes, honvéd vezérkari főnök, valamint Benkő Tibor altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

Az altábornagy az MTI-nek úgy fogalmazott: a gyakorlat bizonyította, hogy a katonák felkészültsége, kiképzése, alkalmazhatósága nem hagy kívánnivalót maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!