Belföld

2009.05.28. 02:27

Balaton-törvény - A módosítás módosítása előtt

Megyei körkép - Újabb módosítása szükséges a Balaton-törvénynek, mivel a legutóbbi változtatás nincs összhangban a korábbi rendeletekkel.

Németh F. Bernadett

Ami ugyanis könnyítésként szerepel a települési szennyvízkezelést illetően, az nem végrehajtható. A módosított törvény alapján - mely tavaly év végén lépett életbe - már ki lehetett volna adni építési engedélyeket az érintett balatoni településeken, mégsem adtak ki egyet sem.

Ennek oka pedig az, hogy a módosított törvény nincs összhangban a korábbi rendeletekkel. 

A többször módosított Balaton-törvény szerint a szennyvízcsatornával nem rendelkező települések belterületein, illetve beépítésre szánt területein új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni csak akkor lehet, ha az illetékes környezetvédelmi és vízügyi hatóság által engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezés létesült. 

Miután Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte a törvényt az Országgyűlésnek, az újbóli beterjesztésre - a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt - a jogszabályok, rendeletek összefésülése nem történt meg. 

A 219/2004-es kormányrendelet alapján tilos a szennyező anyagnak, illetve az ilyen anyagot tartalmazó vagy lebomlásuk esetén ilyen anyag keletkezéséhez vezető anyagnak a felszín alatti vizek állapota szempontjából fokozottan érzékeny területeken a felszín alatti vízbe (beleértve az időszakos vízfolyást is) történő bevezetése. 

Mivel az érintett települések jelentős része idetartozik, az építési tilalom továbbra is fennáll. A Balaton-törvénnyel érintett 45 Balaton-környéki településből tizenhét sikeresen pályázott, ezeken idén elkezdődnek a csatornaberuházások, de építkezni ott sem lehet. 

A Balaton-törvény ezt csak a partközeli településeken teszi lehetővé, ott - ha a szennyvízcsatorna-hálózat építőipari kivitelezése megkezdődött - az építési engedély kiadható. 

Ez diszkriminatív a háttértelepülések számára, így például a Káli-medence falvaira, ahol rövidesen indul a beruházás.

A Balaton-törvényben szerepel, hogy a kormány kidolgozza a Balatoni Kistelepülések Szennyvízkezelési Programját, amely biztosítja a kiemelt üdülőkörzet vízpartinak és partközelinek nem minősülő, szennyvíz-elvezetési agglomerációkba nem tartozó települései szennyvízkezelésének 2012. december 31-ig történő megvalósítását , ez azonban egyelőre csak kezdeti állapotban van. 

- Megpróbálják az érintett településeket az uniós forrású pályázatok felé terelni, és a kimaradókra talán lesz hazai pénz - mondta Schumacher József, Balatoncsicsó polgármestere, aki szerint a témában tartott egyeztető tárgyaláson az derült ki, hogy a Balaton-törvény selejtes. 

Az egyeztetést dr. Bóka István országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere hívta össze. Részt vettek rajta az érintett települések képviselői, három minisztérium és a zöldhatóság. 

Az érintett tárcák képviselői a megbeszélésen ígéretet tettek arra, hogy a lehető leghamarabb az Országgyűlés elé terjesztik a Balaton-törvény módosítását, de a mikéntjéről Schumacher József szerint nem esett szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!