Belföld

2009.05.12. 10:43

Beleszólnak az ügyekbe - Véleményező és tanácsadó szerv a Régiók Bizottsága

Brüsszel - A Régiók Bizottságát (RB) a Maastrichti Szerződés hozta létre 1992-ben, első ülését 1994 márciusában tartotta.

Szarka Evelin

Tanácsadó szervként funkcionál, eredetileg öt olyan terület létezett, amelyen kötelező volt kikérni a véleményét (gazdasági és társadalmi kohézió; a közlekedéssel, az energiával és a távközléssel összefüggő transzeurópai hálózatok; közegészségügy; oktatás és ifjúság;  kultúra), az Amszterdami Szerződés 1999-ben további öt területtel egészítette ezeket ki (foglalkoztatás; szociálpolitika; környezetvédelem; szakképzés és közlekedés). 

Az uniós tagállamok által jelölt 344 tagját és ugyanenynyi póttagját az Európai Unió Tanácsa nevezi ki, négy évre: Magyarországnak tizenkét képviselői hely jut a bizottságban. 

A Nizzai Szerződés alapján a Régiók Bizottságának tagjává kizárólag olyan személy nevezhető ki, aki hazájában valamely helyi vagy regionális önkormányzatban közvetlen választáson elnyert mandátummal rendelkezik, vagy akit valamely önkormányzati testület olyan tisztségbe választott meg, melynek alapján e testületnek politikai felelősséggel tartozik.


A Régiók Bizottságának épülete a Rue Belliard-on. Évente öt plenáris ülést tartanak, ahol a testület elfogadja az általa kiadott véleményeket és állásfoglalásokat


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!