Belföld

2009.06.24. 13:33

Bezárják a kutyamenhelyet

Paks - Az állategészségügyi hatóság több hiányosságot talált a Tolna megyei Tengelic-Vadászmajorban lévő állatmenhelyen, ezért visszavonja a működéshez szükséges szakhatósági engedélyt - tudtuk meg Mityók Barbara állatvédelmi felügyelőtől.

MTI

 A Tolna Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a tengelici jegyző kérésére végzett ellenőrzést a telepen, amely 2006-ban kapott működési engedélyt. 

Tolnai Lászlóné
jegyző elmondása szerint nagyon sok hírt kaptak arról, hogy nem biztosított az állatok ellátása, és a menhelyet fenntartó alapítvány működése bizonytalanná vált. Ezért kérte a vizsgálatot.

Az állatvédelmi felügyelő beszámolt arról, hogy alapítása óta többször ellenőrizték már a vadászmajori telepet, de a hatósági engedély korábban nem kérdőjeleződött meg. 

A mostani vizsgálatok során azt állapították meg, hogy az állategészségügyi ellátás nem megoldott, nincsenek elkülönítve, ivartalanítva az állatok, így folyamatos a szaporulat. 

Az állatok gondozójától kapott tájékoztatás szerint a takarmányozás is akadozik. Ezért döntöttek úgy, hogy visszavonják a szakhatósági engedélyt, amely a működési engedély feltétele.

Mityók Barbara azt is elmondta, hogy a telepen élő több mint kétszáz kutya állapota jó. Hozzátette, hogy bár ez nem hatósági feladat, de igyekeznek segítséget nyújtani az állatok további elhelyezéséhez.
    
Az állattelepet fenntartó Kutyamenedékhely Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kágyi István lemondott, új vezetőség nincs. 

A környező önkormányzatokkal kötött megállapodásaik sorra megszűntek, bevételeik csökkentek. Az ellátáshoz többször kapott segítséget a menhely a siófoki és paksi telepektől az utóbbi hónapokban.
    
Tudomása van a problémáról a Hontalan Állatok Első Magyarországi Intézete Közhasznú Alapítványnak is - fedte fel Ott Erzsébet alapító. Mint mondta, szándékukban áll befogadni a kutyákat: úgy tervezik, hogy elszállításuk két hét múlva megtörténik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!