Belföld

2009.04.21. 02:28

Csődbe ment családok - Lemondanak a gyermekeikről

Veszprém - Két hónapon belül négy család akarta állami gondozásba adni a gyerekét, mert nem tud gondoskodni az eltartásukról.

Varga Domokos Péter

Erről a veszprémi gyámhivatal vezetője számolt be lapunknak. Dr. Purda Zsuzsanna elmondta, az 1997-ben megjelent gyámhivatali törvény megtiltja, hogy kizárólag anyagi okból gyermek állami gondozásba kerüljön. 

A szabályozás bevezetésétől egészen napjainkig nem is merült fel ilyen igény, de ma már sajnos úgy tűnik, nem egyedi esetről van szó. A családok - egy kivételével - átlagosnak mondhatók.

Purda Zsuzsanna nem hiszi, hogy a gyámhivatali törvényt kellene módosítani, az bevált a gyakorlatban, jól védi a gyerekek érdekeit. Problémásnak tartja viszont, úgy születnek kormányintézkedések, hogy azoknak a hatásait nem elemzik. 

Példaként említette a gyed időtartamának megkurtítását, ami után nem lehet majd tudni, mit kezdenek a munkába visszakényszerített szülők a gyermekeikkel, hogyan oldják meg az ellátásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!