Belföld

2009.12.16. 20:32

Demszky: a szocialisták megbüntettek minket

Budapest - A szocialisták megbüntettek minket - kommentálta Demszky Gábor főpolgármester azt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, zárt ajtók mögött hozott döntést, amelyben a szocialista képviselők nem támogatták, hogy a főváros 150 millió eurós hitelkeret-szerződést kössön az Európai Beruházási Bankkal (EIB).

MTI

Az SZDSZ-es városvezető újságíróknak elmondta: a hitelkeret konstrukciói rendkívül kedvezőek voltak, 2013 decemberéig lehetett volna felhasználni. A kamat kevesebb mint 1 százalék lett volna 25 éves futamidővel, és olyan nagyberuházások önrészét lehetett volna belőle finanszírozni, mint a Margit híd felújítása, vagy az 1-es, 3-as villamos meghosszabbítása. A szerződéskötést végül csak a tíz SZDSZ-es és három MSZP-s képviselő támogatta.
   
A főpolgármester közölte: a javaslat arról szólt, hogy a bank biztosít egy hitelkeretet, amit csak akkor vesz fel a főváros, ha szüksége lesz rá.
   
Közölte: meggyőződése szerint a javaslat a város pénzügyi, gazdálkodási stabilitását biztosította volna, nem a jelenlegi, hanem a következő ciklusban, de mivel sem a szocialisták, sem az ellenzék nem szavazta meg, így a főváros elesett "egy nagyon előnyös lehetőségtől".
   
"Meggyőződésem, hogy mi ebben a ciklusban hozzá se nyúltunk volna ehhez a kerethez, a fővárosnak van elegendő pénze" - szögezte le.
   
Arra a kérdésre, hogy a szocialisták szavazata obstrukció volt-e, kijelentette: "én nem minősíteném annak, én rövidlátásnak (minősítem). Megbüntettek bennünket, valamiért, nem tudom, miért".
   
Az egyik oldal büntet bennünket, mert ellenzékben van, a másik meg büntet minket, mert koalícióban volt - foglalta össze a szavazás eredményét a főpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!