Belföld

2011.02.03. 13:36

Diszkótragédia - A biztonságos szórakoztatásért egyesületet hoztak létre civilek

Budapest - A biztonságos szórakoztatás elősegítése érdekében egyesületet hoztak létre szórakozóhelyek és rendezvényszervezők; fő céljuk, hogy ne történhessen a január 15-i fővárosi diszkótragédiához hasonló esemény - jelentette be a szervezet elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI

Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ) hétfőn alakult meg  - közölte Pálosi Boglárka, aki egy kultúrmenedzser cég tulajdonosa. Mint mondta, céljuk, hogy egy élhető, fenntartható, a zenés-táncos eseményeket érintő szabályrendszer jöjjön létre, amely biztonságosabbá teszi az ilyen jellegű rendezvényeket.
   
Az egyesület tagjai a szórakoztatóipar legkülönbözőbb területeiről jöttek, és egységesen szeretnék elérni, hogy "a magyar kultúra ezen szeglete is mindenhol európai minőségű legyen" - fűzte hozzá Pálosi Boglárka.
   
Az egyesület alapító okiratát ismertetve elmondta: elő kívánják segíteni a fiatalok kulturált és biztonságos szórakozásának a biztosítását, együttműködnek ifjúsági és gyermekvédelmi szervezetekkel, valamint el kívánják ismertetni a közvéleménnyel és a hivatalos szervekkel, hogy a táncos szórakozóhelyek "integráns részét képezik a magyar kultúrának és a fiatalok generációs tevékenységének".
   
Pálosi Boglárka közölte, az egyesület a biztonságos szórakozás megvalósítása érdekében szakértők bevonásával kidolgoz egy minimális feltételrendszert. E feltételek között szerepel az ingyenes ivóvíz elérhetővé tétele, a megfelelő szellőztetés, a látogatók csomagjainak biztonsági okokból való átvizsgálása, valamint az üzemeltető, az önkormányzat, a rendőrség, a tűzoltóság, és az egészségügyi szolgálat közötti együttműködési megállapodások megkötése. A szervezet ellenőrzi majd, hogy tagjai betartják-e a biztonságos szórakozás érdekében meghozott követelményeket - tette hozzá.
   
Az egyesület elnöke ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy ne jöjjön létre túlszabályozás, mert - mint fogalmazott - Budapest Európa-szerte híres az éjszakai életéről. Ha túlszabályozással ellehetetlenítik a szórakozóhelyeket, akkor valószínűsíthető lesz, hogy csökkeni fog a Budapestre látogató külföldi fiatalok száma is - jegyezte meg.
   
Pálosi Boglárka közölte, segíteni szeretnének a területre vonatkozó szabályozást kialakító kormányzati munkában. Véleményük szerint az új szabályok kialakítása a szakmai tapasztalattal rendelkezőkkel együttműködve történhet meg a legsikeresebben.
   
L. Laki László, az egyesület ügyvezető elnöke, aki a Cinetrip nevű rendezvény főszervezője, elmondta: a biztonságos szórakozás érdekében meg kívánnak alkotni egy önszabályozó etikai, és egy, a fiatalkorúak szórakoztatásáról szóló kódexet is. Véleménye szerint eddig is jó szabályok voltak, de azokat be kellett volna tartatni. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy megérett a szabályozás a változtatásra.
   
Az egyesület vezetői elmondták: a szervezetnek eddig mintegy ötven tagja van, főként a fővárosból, de folyamatosak a jelentkezések vidékről is. A tagok között van - mint L. Laki László az MTI-nek elmondta - a fővárosi underground szórakozóhelyek többsége, például az A38 Hajó, a Corvintető, a DPU, az Instant és a Merlin Klub.  
   
Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány meghalt a diszkóból kiáramló tömegben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn nyolc ember ellen tett vádemelési javaslatot. Az ügyben keletkezett iratokat a BRFK átadta a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!