Belföld

2009.04.07. 02:29

Ébred a Balaton - Elnapolt kikötőfejlesztések?

Balatonfűzfő - A télből pillanatok alatt nyárrá vált időjárás megpezsdítette az életet a balatoni kikötőkben. Hirtelen mindenki vízre akarja tenni a hajóját, úgyhogy gyakorlatilag reggeltől estig készítik fel a vitorlásokat a vízre szállásra.

Kiss Nikolett

Algagátlás, polírozás, festés, takarítás, a hajók vízre tétele - többek között ezen munkálkodnak a balatoni kikötőkben, ugyanis a hirtelen jött jó idő következtében a húsvéti ünnepeket sokan már a vízen szeretnék köszönteni.

Böröcz Péter, a Marina Fűzfő kikötő vezetője elmondta: a sportolók már egy-két hete vízre szálltak, a hobbivitorlázóknak azonban a hirtelen nyári időjárás hozta meg a kedvét, holott a kora április még nem túl jellemző időszak a vitorlázásra. 


Éppen ezért egy hete reggeltől estig szakadatlanul dolgoznak a vitorláskikötőkben, hogy minél előbb vízre kerülhessenek a hajók.

Nem hagyta érintetlenül a gazdasági válság ezt a kikapcsolódási lehetőséget sem. A kikötő vezetője elmondta: az elmúlt hónapokban drasztikusan lecsökkent a hajóeladások száma, érezhető, hogy először ezen a luxuskiadáson spórolnak az emberek.

Ráadásul az autós cégekhez hasonlóan itt is van már példa arra, hogy a nem fizetett hajótörlesztés miatt a lízingcég vagy a bank rátette a kezét a vízi járműre.

Ezenkívül tervben van több kikötőfejlesztés is szerte a tó körül, ám a banki finanszírozás nehézkessége miatt egyelőre nem tudni, mikor mi valósulhat meg - tudtuk meg tavaszi körképünk során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!