Belföld

2009.01.21. 08:48

Egyre rosszabbak a magyar kilátások...

<b>Napló</b> - A vártnál nagyobb mértékben visszaesik a GDP növekedése több kulcsfontosságú exportpiacon, ami miatt át kell gondolnunk a makrogazdasági folyamatokat, és le kell vonni a tanulságokat – közölte tegnap az uniós pénzügyminiszterek tanácsülését követően <em>Veres János</em> pénzügyminiszter.

Nagy Terka

A huszonhét tagország pénzügyminiszteri találkozóján a résztvevők leszögezték, hogy az Unió a vártnál is súlyosabb gazdasági válságba került, ami előreláthatóan 2009 második feléig elhúzódik. 

A kormányok által az ősz folyamán hozott intézkedések hozzájárultak a pénzügyi piacok stabilizálásához, ám továbbra sem normalizálódott a helyzet a hitelnyújtás terén. 

- Jobb a helyzet, mint mondjuk néhány hónappal ezelőtt, de a hiteláramlás nem működik megfelelően, több cég továbbra sem jut hozzá kölcsönökhöz – nyilatkozta Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos.

A magyar pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy a Bizottság előrejelzése minden uniós tagállam számára kedvezőtlenebb növekedési kilátásokat és rosszabb költségvetési mutatókat prognosztizált. 

Az új adatokból kitűnik, hogy számos, a magyar áruk hagyományos felvevő piacának számító ország – például Németország, Olaszország és Ausztria – államháztartási helyzete is látványosan romlani fog, maga után vonva az értékesítési lehetőségek beszűkülését. 

Veres János szerint elsősorban ezért indokolt a magyar makrogazdasági folyamatok újragondolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!