Belföld

2013.10.04. 09:11

Együtt-PM: ideje megtalálni az iszapkatasztrófa felelőseit

Az Együtt-PM szerint ideje volna végre megtalálni a vörösiszap-katasztrófa államigazgatási felelőseit, és levonni az Európában példátlan eset konzekvenciáit - erről közleményben tájékoztatta Jávor Benedek független országgyűlési képviselő pénteken, a tragédia harmadik évfordulóján az MTI-t.

MTI

Az Együtt-PM szakpolitikusa szerint három éve nem tudni, hogyan történhetett meg a katasztrófa annak ellenére, hogy a létesítményt az iszapömlés előtt átfogóan ellenőrizték, és az illetékes hatóságok frissen kinevezett, az új Orbán-kormány bizalmát élvező vezetői mindent rendben találtak.

Arra sincs válasz, hogy mi történt a magyar lakosság által felajánlott adományokkal, a kormány ugyanis nem számolt el a pénzzel - tette hozzá.

Az sem ismert, hogy ki és milyen alapon választotta ki a helyreállításban részt vevő cégeket, illetve hogy milyen hosszú távú egészségügyi és környezeti hatásai lesznek a balesetnek. Továbbá a mai napig nem történtek lépések a megfelelő környezeti felelősségbiztosítási rendszer kialakítására, hiába bizonyosodott be annak a hiánya - sorolta az ellenzéki politikus, aki szerint "az Orbán-kabinet, mindezek kivizsgálása helyett az államosítási törekvéseinek szolgálatába állította a katasztrófát", munkahelyek százait veszélyeztetve a térségben.

Az Együtt-PM szerint ugyanakkor még most sem késő a valódi felelősök megnevezése és a tanúságoknak megfelelő szabályozás kialakítása, pusztán kormányzati akarat szükséges mindehhez - közölte Jávor Benedek.

Három éve, 2010. október 4-én Ajka közelében, Kolontár községnél átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára X-es zagytározójának gátja, és a kizúduló több mint egymillió köbméternyi vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, több mint kétszázan megsérültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!