Belföld

2009.06.08. 14:30

Eladja ciprusi cégét Simor András

Budapest - Értékesíti ciprusi cégében lévő befektetéseit, majd megszünteti a társaságot Simor András jegybankelnök, a befolyó pénzt pedig hazautalja - jelentette be hétfőn az Országgyűlésben Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, válaszul arra az azonnali kérdésre, melyet Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője intézett hozzá.

Szausev Xénia

"Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak" - mondta Simor András.

A bejelentést megelőzően Szijjártó Péter arról beszélt: az emberek joggal várnak választ arra, mi lehet az a gazdasági tevékenység, amelyhez egy Magyarországon élő embernek Cipruson kell bejegyeznie a cégét. Az ellenzéki politikus azt a kérdést is feltette, hogy a jegybankelnök miért teszi át - egy rendkívül nehéz időszakban - majdnem 900 millió forintját egy magyarországi alapkezelőből egy Cipruson bejegyzett cégbe.

A képviselő szerint ennek két oka lehet: az egyik az, hogy ott kedvezőbben lehet adózni. Ez a jegybankelnök esetében nem a korrektséget szolgálja - tette hozzá. A másik ok szerinte az lehet, hogy az MNB-elnök nem bízik a magyar pénzügyi rendszer stabilitásában, ami pedig "rendkívüli problémákat tud generálni".

Szijjártó Péter felszólalásában úgy vélekedett, hogy az MNB elnökével szemben - aki megtestesíti az ország pénzügyi biztonságát, stabilitását - alapvető és jogos elvárás, hogy a lehető legkorrektebb, legátláthatóbb módon adózzon. Az MNB elnöke azonban egy adóparadicsomban tart fenn céget - mondta.

Válaszában Simor András kifejtette: "a személyemet ért támadások (...) közvetetten képesek veszélyeztetni a független jegybank hitelességét is". Ciprus nem adóparadicsom, "tőlem pénz az országból ki nem áramlott", azok a befektetési jegyek pedig, amelyeket Szijjártó Péter említett, korábban is külföldön voltak - tette hozzá. (E mondat elhangzásakor az ellenzéki oldalról hangos nevetés hallatszott.)

"Az lett volna méltatlan, ha jegybankelnöki kinevezésemmel egyidejűleg megváltoztatom azt a befektetési portfóliót, amit kialakítottam, hiszen azzal is lehet érvelni, hogy ha a jegybankelnök állampapírban tartja a pénzét, akkor abban érdekelt, hogy magasan tartsa a kamatokat" - fogalmazott.

Hozzátette azonban: megértette azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak, ezért eldöntötte, hogy a tulajdonában álló külföldi társaságban lévő befektetéseket a lehetőségekhez képest a leggyorsabban értékesíti, majd a társaságot megszünteti, a befolyó összeget pedig hazautalja.

Simor András közölte: kéri a Ház segítségét, hogy a jövőben olyan vagyonnyilatkozatot-formanyomtatványok szülessenek, amelyekben a nyilatkozattevők teljes körűen, részletesen és transzparensen bevallhatják vagyonukat. "Így el lehetne kerülni, hogy a nyilatkozatot kitöltők méltatlan helyzetbe kerüljenek" - vélekedett.

Hangsúlyozta: sajnálja, hogy több mint két évi jegybanki elnökség után első ízben e kérdésben állhat az Országgyűlés plenáris ülése elé, és reméli, a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy évente beszámoljon a jegybank munkájáról.

Szijjártó Péter közölte: Simor András egy közelmúltbeli interjújában 2.000-2.500 milliárd forintos megszorítást szorgalmazott. E nyilatkozat fényében - véleménye szerint - egy ciprusi offshore cég birtoklása és az MNB-elnöki funkció összeegyeztethetetlenek egymással.

Simor András úgy reagált: akárhányszor mondják el, hogy offshore cég, attól az nem lesz az. "A tény az, hogy ez nem off-shore cég" - mondta.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!