Belföld

2009.09.25. 15:33

Elhunyt Bujtor István - Réz András: jól tette a dolgát

Budapest - Bujtor István életművében mindig jól keveredtek a drámai alakítások a széles, harsány, jópofa jelenléttel; 45 éven át folyamatosan láthattuk különböző filmekben - mondta Réz András esztéta Bujtor István pénteki halála kapcsán.

Kiss Nikolett

"Ő volt a vagány nagymackó, időtlen figura, aki jött a krimiben és a kosztümös filmben, bohózatban, drámában egyaránt, és jól tette a dolgát, jelenléte természetes volt" - fogalmazott Réz András.
    
Kitért arra, hogy A pogány Madonnát (1980) és az azt követő Ötvös Csöpi-filmeket azért is szerettük, mert a Bud Spencer párhuzamokon túl a dialógusokba beköltözött az utca nyelve, a vagány duma.
    
Hangsúlyozta: Bujtor István az 1960-as évek közepétől folyamatosan jelen volt a magyar filmekben, szerepelt Szabó István, Jancsó Miklós munkáiban. 

Megemlítette a Fiúk a térről című, 1967-ben készült filmet (a rendező Szász Péter volt), a Szemüvegeseket (1969, rendező: Simó Sándor), amelyekben - mint mondta - nagyszerű alakítást nyújtott.
    
Réz András arról is szólt, hogy Bujtor István emlékezetes alakítást nyújtott Az oroszlán ugrani készül (1969, rendező: Révész György) című filmben is, ami egy igazi akciómozi volt, összeesküvéssel, utazással, dubrovniki tengerparttal.
    
Mint megjegyezte, az igazi tömegsikerekre, vígjátékokra mindig jobban emlékezünk, de Bujtor István számos komoly drámai filmben alakított nagyot. Példaként hozta fel a BÚÉK! című filmet 1978-ból (rendező: Szörény Rezső).
    
"A bujtori életműben ott volt egy markáns romantikus hőstörténet-vonulat is, például Verne Gyula regényéből készült A dunai hajósban (1974, Markos Miklós), a szintén Verne által írt Sándor Mátyásban (1979), valamint a nagy Jókai-regények adaptációiban, hiszen egészen fiatalon már A kőszívű ember fiaiban is feltűnt (1964) és később szerepelt a Fekete gyémántok tévéváltozatában (1976)" - mondta végül Réz András az MTI-nek.
    
Bujtor Istvánt 67 éves korában hosszas kórházi kezelés után érte a halál pénteken. A színművész-direktort a Veszprém Megyei Önkormányzat és a színház saját halottjának tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!