Belföld

2011.05.16. 09:04

Elindult az MTI ingyenes hírszolgáltatása

A Magyar Távirati Iroda a tájékoztatáshoz fűződő alapjog megvalósítása érdekében elindította ingyenes hírszolgáltatását. A nemzeti hírügynökség egyes tartalmai, valamint naponta körülbelül ötven fotója regisztráció után érhető el az mti.hu weboldalon. A szolgáltatás mindenki számára nyitott, így magánszemélyek, cégek és médiaszolgáltatók is ingyenesen juthatnak hozzá az MTI közszolgálati tartalmaihoz. A változásokról az ügyfelek írásban kapnak tájékoztatást.

MTI

Az elérhető tartalmak között vannak a távirati iroda saját forrású közszolgálati hírei - ez a hírkiadás nagyjából kétharmada -, az MTI által készített grafikák, valamint a szöveges archívumok. A napi fotókiadásból nagyjából ötven saját felvétel érhető el díjfizetés nélkül. Ugyancsak ingyenesek az Országos Sajtószolgálaton, az Önkormányzati Sajtószolgálaton keresztül és az Original Text Service (OTS) felületén közzétett közlemények és sajtóanyagok.
   
Továbbra is díjkötelesek azonban a külföldi ügynökségek hírei és fotói, illetve a sajátosan hírügynökségi tartalmak, így például a hátterek, kronológiák és az elemzések.
   
A szolgáltatás elindításával kapcsolatban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Böröcz István azt mondta: a közmédiarendszer átalakításának része volt az a vállalás, hogy mindenki ingyenesen elérhesse az adófizetők pénzéből működő hírügynökség legfontosabb közérdekű tartalmait, és szabadon felhasználhassa azokat.
   
Az MTI Zrt. vezérigazgatója, Belénessy Csaba hangsúlyozta: az mti.hu honlapon található tartalmakat egy egyszerű regisztráció után bárki elérheti, vagyis a tájékozódó olvasók mellett akár médiaszolgáltatók is letölthetik, majd forrásmegjelöléssel felhasználhatják. Ez a nap fordulópont a nemzeti hírügynökség életében, mert mostantól kezdve Magyarország és a nagyvilág hírei - a felhasználók anyagi lehetőségeitől függetlenül - szabadon elérhetők a hazai közösség és a külhoni magyarság számára.
   
Az ingyenes szolgáltatás bevezetésével egy időben megújult a közszolgálati médiaszolgáltatók hírportálja is. A hirado.hu címen elérhető, az MTI Új Média által szerkesztett honlap tisztább, átláthatóbb és korszerűbb külsőt kapott. Az oldal a gyors, pontos és megbízható hírszolgáltatás mellett jelentős szerepet szán az eddiginél lényegesen több és jobb minőségű képnek és videónak. A tervek szerint a megújuló közmédia tartalmai hamarosan több platformon, például mobiltelefonokra, tabletekre telepíthető alkalmazásokkal, közvetlenül is elérhetőek lesznek.
   
Az ingyenes szolgáltatás bevezetésének és a hírportál átalakításának feladatait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, illetve a Magyar Távirati Iroda munkatársai végeztek el - tette hozzá az MTI vezérigazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!