Belföld

2009.01.20. 03:27

Eltűnt egy Munkácsy-díjas alkotás!

<b>Ajka</b> -<em> Stolár Mihály</em> önkormányzati képviselő, a helyi Fidesz-KDNP-frakció elnöke arról értesítette lapunkat, hogy a művelődési központ felújítása során eltűnt az intézményből egy Munkácsy-díjas alkotás.

Kiss Nikolett

Stolár Mihály a helyi rendőrséghez címzett levelében nehezményezi, hogy a művelődési központ színházterme előtti folyosón már nem látható a kétszeres Munkácsy-díjas alkotó, Csohány Kálmán kerámiaképe.

Stolár Mihály szeretné tudni, mi lett a mű sorsa, ezért a helyi építési iroda vezetőjét, a művész özvegyét és a Képzőművészeti Lektorátust is megkereste kérdésével, választ azonban elmondása szerint nem kapott. Ezek után a helyi rendőrséghez fordult kivizsgálást kérve, hiszen úgy véli, a dekoratív kompozíció 1967 óta a kultúrház és a város büszkesége volt. 

A rendőrkapitányt tegnap nem tudtuk elérni.

Dr. Horváth József alpolgármester azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy tud az ügyről, a nyomozás megkezdődött, de még a kihallgatások sem indultak el. 

- A tényekről azonban annyit elmondhatok, hogy a művelődési központ egy részét már felújítottuk, így a szóban forgó alkotás helyszínén is zajlott munka, mára elkészült az új aula. Mivel a kerámiaalkotás állapota az elmúlt negyven évben meglehetősen leromlott és stílusában sem illeszkedik a modern épületbelsőhöz, egy gipszkarton fal került elé, ami eltakarja. 

Természetesen mindez szakértőkkel való egyeztetés során készült, tervező bevonásával, a város-szépítő tervtanács jóváhagyása mellett, sőt, a Képzőművészeti Lektorátus is tud róla, még 2007-ben értesítettük és tudomásul vette.

Az alkotás felújítása tetemes összeg lenne, de vigyáztunk annak épségére, amely nem sérült a felújítás alatt. A mű az önkormányzat tulajdona, nem szándékozzuk eladni, megőrizzük az utókornak. Ennek ellenére nem tervezzük, hogy mostani helyéről áthelyezzük vagy más módon láthatóvá tegyük - fűzte hozzá nyilatkozatához az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!