Belföld

2009.05.25. 11:42

Eltűnt Gyerekek Világnapja - segélytelefon csellengőknek

Budapest - Már tíz Európai Uniós (EU) tagországban hívhatják a 116 000-ás segélyvonalat az eltűnt vagy csellengő gyerekek, illetve az őket kereső szülők a nap 24 órájában ingyenesen.

Szausev Xénia

A 116 000 az otthonukból, intézetből elszökött vagy elcsalt gyerekek és az őket kereső hozzátartozók harmonizált európai segélytelefonszáma, amely az EU tíz tagországában működik - mondta el Kerpel Éva, a Missing Chidren Europe alelnöke hétfőn az Eltűnt Gyerekek Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte, hogy szeretnék felhívni a figyelmet a gyerekeltűnésekre, illetve arra a telefonszámra, amelyen segítséget lehet kérni Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Olaszországban, Portugáliában, Romániában és Szlovákiában.

A Missing Children Europe az eltűnt és szexuálisan kihasznált gyerekekért alakult európai szövetség; ernyőszervezetként 23 civil szervezetet képvisel az unió 16 tagországából. A tagszervezetek mindegyike aktív a gyermekrablások és gyermekkihasználás megelőzése, valamint az áldozatok segítése terén.

Magyarországon a segélytelefon hívásait a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány képzett munkatársai fogadják. 2008. június 1. és 2009. április 30. között 94 ezer hívás irányult a telefonszámra, ebből 4616 volt sikeres, 81 esetben kértek segítséget - közölte Javorniczkyné Flaskay Éva, az alapítvány vezetője.

Tájékoztatása szerint a hívásokat több kategóriába sorolják. Vagy a szülő telefonál, aki már bejelentette ugyan gyermeke eltűnését a rendőrségen, de nem informálják, nem tudja, hol tart a nyomozás, és emiatt kér segítséget. Másik csoportba tartozik a többi között a testvér, a barát, a nagyszülő hívása amiatt, hogy az eltűnést a szülők nem jelentették be. Eltévedt, egyedül maradt gyerekek kérnek segítséget, például amiatt, hogy rossz buszra szálltak, és félnek az idegen környezetben. Telefonálnak szökésben lévő gyerekek, de olyanok is, akik épp a szökést tervezik akár a családból, akár az intézetből. A szubjektív eltűnések csoportjába tartozik az, akiről nem tudni pontosan, hol van, de a barát vagy barátnő már jó ideje nem látta. Ezek a hívások sokszor be nem jelentett eltűnéshez vezetnek - mutatott rá a vezető.

Mivel a világ különböző országaiban nem azonos szempontok alapján regisztrálják, hogy hány gyerek tűnik el, éppen ezért az egységes adatgyűjtés harmonizálása is a hosszú távú céljaik közé tartozik. Hogy hány olyan eset van, amikor a gyerek eltűnését nem jelentik be a rendőrségen, nem lehet tudni - hangsúlyozta.

Magyarországon 2008-ban 12 206 gyermek és fiatalkorú tűnt el: 9714-en állami nevelő intézetből, 2492-en családból - hangsúlyozta Oláh László rendőr őrnagy, a Budapesti Rendőr Főkapitányság munkatársa. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az eltűnések 20 százaléka a fővárosban történik, de kiemelt terület Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is. A gyerekek nagy többsége az eltűnéstől számított 24 órán belül megkerül - tette hozzá.

A Magyar Telekom támogatásával működő Kék Vonal együttműködési szerződése révén a gyerekeltűnési ügyekben kiegészíti a rendőrség munkáját, és igyekszik megtalálni a megfelelő segítséget az eltűnt gyerekek és hozzátartozóik számára.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!