Belföld

2009.02.09. 09:37

Ennél már csak jobb jöhet?

<b>Brüsszel</b> - Az év második felében fokozatos gazdasági javulást remél <em>Joaquín Almunia</em>, az Európai Unió pénzügyi biztosa.

MTI

 A The Wall Street Journal amerikai napilap európai kiadásának hétfői számában megjelent cikkében úgy vélekedett, hogy az eddigi pénzügyi ösztönző intézkedések nyomán lassan elapadhat a gazdaság állapotával kapcsolatos rossz hírek áradata, és 2009 második felében fokozatos javulás kezdődhet.

Almunia szerint a romló gazdasági kilátásokról közzétett előrejelzések önmagukban is tovább rontják a tényleges gazdasági teljesítményt, és most nincs sürgetőbb feladat annál, mint hogy megtörjék a rossz híreknek a valós gazdaság részéről történő   "visszacsatolási spirálját".

Az Európai Bizottságnak - az EU legfőbb végrehajtó testületének - a pénzügyi és gazdasági kérdésekben illetékes tagja kitért arra, hogy az EU pénzügyminisztereinek keddi tanácskozásán meg kellene állapodni, mit kezdjenek a "mérgező" - értsd: szinte teljességgel reménytelennek látszó - pénzügyi követelésekkel.

Almunia szerint mindegy, hogy külön e célra létrejövő "rossz bankok" fogják-e felvásárolni e követeléseket, vagy pedig valamilyen biztosítási forma alakul ki, az a lényeg, hogy az uniós miniszterek között megállapodás szülessen, milyen követelésekre vonatkozzanak az intézkedések, és miként árazzák be ezeket a követeléseket. 

A "toxikus követelések" ügyének megoldása nélkül a hitelpiacot nem lehet fellendíteni, mert hiányzik a szükséges bizalom - állapította meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!