Belföld

2009.05.28. 08:39

EP-választás - Az európai megosztottság ellen emelt szót a német kancellár

Berlin - "Európában bármilyen megosztottság csakis nélkülem jöhet létre" - hangsúlyozta a berlini Humboldt egyetemen tartott előadásában a német kancellár.

Szausev Xénia

Az Angela Merkel által vezetett Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Európa-politikájának fő elemeit vázoló beszédében - amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtökön részletesen ismertetett - a politikus a toleranciát nevezte a legfontosabb európai értéknek. 
    
Az előadásban keveredett a nemzeti és az európai retorika. Ami az előbbit illeti, Merkel egyebek között hangsúlyozta, hogy az EU nem nemzetek fölötti állam, s nem is lehet soha az. 

Utalt arra is, hogy a költségvetési, az adó- és a szociálpolitika alakításának a tagállamoknál kell maradnia. Közvetve bírálta az Európai Bizottságot, hangoztatva: nem helyesli, hogy újabb és újabb hatáskörök kerülnek a nemzeti kormányok kezéből európai illetékességi körbe. 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az európai egyesülés a német állam alapvető érdeke, s hogy a szociális piacgazdaságot az egész EU-ban meg kell szilárdítani. 

Emlékeztetett arra, hogy emellett áll ki a lisszaboni szerződés is, amely leszögezi: csakis a versenyképes szociális piacgazdaság biztosíthatja a teljes foglalkoztatást és a szociális haladást.

A kancellár leszögezte, hogy Európában mindenfajta szakadás vagy megosztottság csakis nélküle jöhet létre. A maga részéről mindent meg kíván tenni ennek megakadályozásáért - tette hozzá, emlékeztetve egyebek között az iraki  háborúval kapcsolatban 2003-ban kialakult európai megosztottságra. 

Az egységes fellépés példájaként említette ugyanakkor a tavalyi kaukázusi konfliktus rendezéséhez való európai uniós hozzájárulást.

Merkel megerősítette, hogy álláspontja szerint a 27 tagállam közötti együttműködés mélyítésének a jelenlegi helyzetben elsőbbséget kell élveznie a gyors bővítéssel szemben. 

A legfontosabb feladat most az unió cselekvőképességének helyreállítása - fogalmazott, hozzátéve: mindennek nem mond ellent az, hogy a nyugat-balkáni országok számára fenn kell tartani az uniós csatlakozás kilátásait.
    
Törökországról ezúttal nem tett említést a kancellár. Pártja, a CDU azonban a közelmúltban hangsúlyozta, hogy ellenzi Ankara EU-felvételét, s ehelyett úgynevezett különleges partneri viszony kialakítását szorgalmazza Törökországgal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!