Belföld

2009.05.29. 14:03

EP-választás - kiállta a főpróbát az informatikai rendszer

Budapest - Zavartalan és hibamentes volt a választási informatikai rendszer főpróbája, a hálózat kifogástalanul működött - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője pénteken, tíz nappal a június 7-ei európai parlamenti (EP) választás előtt.

Szausev Xénia

Egyebek mellett a tájékoztató informatikai rendszer működését, terhelhetőségét ellenőrizték tesztadatokkal, valamint a rendszer használatát gyakoroltatták 4.360 köztisztviselővel - mondta el sajtótájékoztatóján Rytkó Emília.

A szakember kitért arra, hogy a főpróba során maguk "kreáltak" problémákat, hogy az érintett munkatársak kipróbálhassák a vészhelyzeti forgatókönyvek megoldásait is.

A mostani főpróbát korábban több kisebb próba előzte meg. Ilyen volt például az informatikai eszközök és rendszerek "integrációs" próbája, vagy a külképviseleti szavazólap-nyomtatási próba.

Mint mondta, a mostani főpróbán valamennyi részelemnek egyszerre kellett kifogástalanul működnie, ezért például az összes szavazásnapi tennivalót, beleértve az adatrögzítést, végiggyakoroltatták a köztisztviselőkkel.

A próbába 1.891 települést vontak be 2.520 úgynevezett munkaállomáson. Az informatikai rendszer 32 szerverre épül, ebből 18 területi, míg 14 a ferencvárosi központban van.

Az informatikai rendszer biztonságára és megbízható működésére azért van szükség, mert a tíz nap múlva esedékes EP-választáson ezen keresztül érkeznek az ország mintegy 11 ezer szavazóköréből az előzetes tájékoztató adatok.

(Az informatikai rendszer egyebek mellett a gyors (vasárnap esti) tájékoztatást szolgálja; a hivatalos, jogi eredményt azonban csak az eredeti szavazóköri jegyzőkönyvek adatai alapján állapítja meg az Országos Választási Bizottság.)

Az OVI vezetője elmondta, jövő vasárnap az uniós szabályozás miatt csak este tíz órakor közölhetnek először eredményadatokat (ekkor zárnak be minden államban a szavazókörök); ebben az időpontban azonban már várhatóan magas feldolgozottságú eredményt tudnak mutatni a www.valasztas.hu világhálós oldalon.

Rytkó Emília elmondta, június 7-én napközben hét alkalommal (7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30) rögzítik a részvételi adatokat, és ezeket - az idén először szavazóköri "mélységig" - a számítógépes rendszeren keresztül nyilvánosságra hozzák.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!