Belföld

2009.09.24. 02:28

Érdemes felvenni az új védőoltást

Veszprém - Amíg nem hozzáférhető az új influenza elleni védőoltás, addig a tisztiorvosi szolgálat továbbra is bezáratja azokat az iskolákat és óvodákat, ahol több megbetegedést észlelnek.

Martinovics Tibor

A veszprémi Egry úti óvodán kívül a megyében egyelőre más nevelési intézményről nincs szó.

- Egy hét az influenza lappangási ideje, ezért a közösség védelme érdekében ennyi időre szoktuk bezáratni az érintett intézményeket. Csak így lehet hatásosan lassítani a vírus terjedését. 

Egy beteg esetén nem tesszük ezt, csak ha többen fertőződnek meg. Az új influenza elsősorban a gyerekeknél jelentkezik, a gyerekközösségek a járvány mozgatói - fogalmazott dr. Bujdosó László. A regionális tiszti főorvos hangsúlyozta: egyetlen hatékony megelőzés a védőoltás, amelyhez várhatóan már a jövő héten hozzá lehet férni.

Az ÁNTSZ egyébként valamennyi óvodás és általános iskolás beoltását kezdeményezi. Mint azt Bujdosó László hozzáfűzte: ez csak ajánlás, a védőoltás nem kötelező, vagyis ha a szülők ellenzik, akkor a gyermek nem kapja meg a H1N1 elleni vakcinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!