Belföld

2009.08.13. 20:34

EüM: Mikola "légből kapott" újsághírek alapján tájékoztat

Budapest - Az egészségügyi tárca szerint Mikola István fideszes politikus "légből kapott" újsághírek alapján tájékoztatott csütörtökön, amikor azt közölte, csőd fenyeget az egészségügyben a 2010-es kilátások alapján.

MTI

Az ellenzéki politikus arra hivatkozva jelentette ezt ki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy - mint mondta - a kiszivárgott költségvetési irányszámok alapján jövőre mintegy 70-75 milliárd forinttal kap kevesebbet az ágazat.
    
"Az Egészségügyi Minisztérium természetesen jó néven veszi Mikola Istvántól, a Fidesz egészségpolitikusától, hogy aggódik az egészségügyet érintő költségvetési számok miatt", de felhívják az ellenzéki képviselő figyelmét arra, hogy kizárólag a Pénzügyminisztérium számait tekintse hitelesnek a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban - reagált a szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleményében.
    
Hangsúlyozzák: bármely lapban jelenjen meg "légből kapott információ", az nem változtat azon a tényen, hogy a költségvetés jelenleg a tervezési szakaszban van, és csak akkor érdemes vitát nyitni róla, ha azt elfogadja a kormány, és beterjeszti az Országgyűlés elé.
    
"Tájékoztatásul közöljük, hogy a költségvetés benyújtási határideje 2009. szeptember 8-a, a fejezeti köteteké pedig 2009. szeptember 15-e" - írták, hozzátéve, hogy a parlamenti szakaszban várják Mikola István javaslatait az egészségügyi ágazat forrásbővítésére, illetve az egészségügyi ellátórendszer javítására.
    
Két napilap az egészségügy csökkenő finanszírozásáról jelentetett meg cikket csütörtöki számában. A Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc a Magyar Nemzetnek elmondta: ha a kormány nem biztosít pénzforrást, vagy legalábbis nem pótolja vissza a legutóbb elvont 13,5 milliárd forintot, akkor az év végére működésképtelenné válnak az intézmények. A Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint pedig jövőre nominálisan több mint 20 milliárd forinttal költene kevesebbet az egészségbiztosítási szolgáltatásokra a Pénzügyminisztérium, mint az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!