Belföld

2015.09.15. 19:28

Félelmek, szemét Hegyeshalomnál

Az M1-es autópálya és a nemzetközi határátkelő lezárása után kedden reggeltől ismét zavartalan volt a forgalom, Hegyeshalomban viszont kaotikus állapotok uralkodtak el.

Hegyeshalomban önkéntesek és segélyszervezetek várják a menekültek, italt, ételt, takarót és más adományokat osztanak nekik. A menekültek azonban, miközben Nickelsdorf felé tartanak, mindent eldobálnak, amit feleslegesnek tartanak, az élelmiszertől a gyerekruháig és a sátrakig. Szőke László polgármester szerint az önkormányzat munkásai folyamatosan takarítják a települést. A falu első embere tart attól, hogy ha az osztrákok – akik kedden éjféltől vezetik be a határellenőrzést – lezárják a határt, s a menekültek Hegyeshalomban rekednek, nem tudják majd kezelni a helyzetet.

(Fotó: Forgács Ádám)

A menekültek továbbra is rendőri kísérettel érkeznek az úgynevezett régi határátkelőre, ahol gyalog lépnek át Ausztriába, út közben viszont sokan nem a számukra kijelölt járdán, kerékpárúton haladnak, hanem az úttesten, fennakadást okozva a helyi közlekedésben.

A határon naponta ingázó magyarokat azonban senki nem segíti információval, vagy útbaigazítással – derül ki egy közösségi oldalon. Az Ausztriában dolgozók ezért nyílt csoportban osztják meg egymással információikat, hiszen megélhetésük múlik azon, átjutnak-e időben a határon. A csoport néhány nap alatt több mint ötezer fősre nőtt.

A településen érezhetően nő a feszültség az Ausztriából érkező hírek miatt: attól félnek, ha a szomszéd ország nem fogad be több migránst, zavargások törnek ki a településen, ahová menekültek egyelőre folyamatosan érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!