Belföld

2009.05.11. 18:40

Felfegyverkeztek - Baseballütőt, viperát, elektromos sokkolót találtak Magyar Gárda-tagoknál (frissítve)

Békéscsaba - Közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket találtak azoknál az embereknél, akik vasárnap este Kétegyházán abban az autókonvojban utaztak, amely felvonult egy gárda-tag elköltöztetésénél - közölte az MTI-vel a rendőrség.

Szausev Xénia

Az előállítottaknál elektromos sokkolót, viperát, baseballütőt, gázsprayt, gázriasztó és gumilövedék kilövésére alkalmas fegyvert, valamint kábítószer fogyasztásával összefüggő eszközöket találtak - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Albert István elmondta: az előállítottakkal szemben közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel visszaélés szabálysértés elkövetése miatt, valamint kábítószer fogyasztására utaló eszközök miatt pedig szakértő bevonása mellett büntetőeljárás indult.

Az ügy előzménye, hogy Kétegyházán a Jobbik Magyarországáért Mozgalom tartott kampányrendezvényt, majd ezt követően a párt tagjai, valamint a programon megjelent, közel ötven Magyar Gárda-tag megközelítette azt az úgynevezett újtelepi részt, ahol zömében romák élnek.

A Magyar Gárda tagjai azért mentek a helyszínre, mert el kívánták költöztetni azt a 61 éves, helyi lakos tagjukat, aki előző este konfliktusba keveredett a helyi romákkal. A rendőrség azonban a közbiztonság fenntartása érdekében csak a költöztetésben résztvevőket engedte a helyszínre, míg a többiek a környező utcában gyülekeztek. Utóbbiak között a rendőrök láttak egy személygépkocsit, amelyben csuklyás emberek ültek, ezért ellenőrzés alá vonták őket. Ekkor állították elő a három magyar és egy külföldi állampolgárt - mondta.

Kocziha Tünde, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Békés megyei alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a választási gyűlést követően konvojban indultak helyi tagjuk lakóhelye felé, ekkor bárki csatlakozhatott gépjárműveikhez. Az alelnök, aki nem ismert mindenkit azok közül, akik részt vettek a kampányrendezvényen, mindazonáltal közölte, biztos abban, hogy az előállítottak nem tagjai sem a Magyar Gárda megyei szervezetének, sem a megyei Jobbiknak.

Mucsi Zsolt, a Magyar Gárda Csongrád megyei vezetője a Békés Megyei Online hírportálnak elismerte, hogy az előállított férfiak a Csongrád megyei szervezet tagjai. Az MTI érdeklődésére a gumilövedék kilövésére alkalmas eszközről azt mondta, hogy társaik korábban egy hobbisporthoz használták, ezért volt náluk. A gázriasztó fegyverhez pedig rendelkeztek engedéllyel, míg a gázsprayhez és az elektromos sokkolóhoz erre nincs szükség - mondta.
A kábítószer-fogyasztással kapcsolatos vádat tagadta; mint közölte, egyik tagjuk korábban erős nyugtatót szedett, de két hete ezzel leállt.    

Előállított négy társuk szabadlábon védekezhet - tudatta.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!