Belföld

2012.11.10. 11:16

Feloldották a sertéspestis miatti korlátozásokat Nógrád megyében

Feloldották a sertéspestis miatt még 2007-ben elrendelt állategészségügyi korlátozó intézkedéseket Nógrád megyében - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, az Európai Unió Bizottságának jóváhagyásával megszüntette a klasszikus sertéspestissel fertőzött területre vonatkozó korlátozó intézkedéseket, mivel megszűnt a korlátozás fenntartásának állat-járványügyi indoka.
   
A közlemény emlékeztet: még 2007 januárjában mutatták ki a vizsgálatok az első klasszikus sertéspestis eseteket a szlovák határ közelében kilőtt, illetve elhullott vaddisznókban. A betegséget a vaddisznók hurcolták be a Szlovák Köztársaságból, ahol már évek óta előfordult.
   
A gyors és szakszerű állategészségügyi intézkedéseknek köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a sertéspestis a házi sertés állományra átterjedjen. A hazai és uniós jogszabályok értelmében ugyanakkor Nógrád megyében korlátozó intézkedéseket vezettek be, illetve mentesítési tervet dolgoztak ki.
   
A korlátozásokat és a mentesítési terv rendelkezéseit addig kellett alkalmazni, amíg a monitoring program során elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a betegség jelenlétét egyértelműen ki lehetett zárni.
   
A korlátozó intézkedések megszüntetésével a Nógrád megyei sertéstartók ezután előzetes vizsgálatok nélkül szállíthatnak más megyékbe élő sertést, és megszűnt a más uniós tagországba történő élő sertés szállítás tilalma is. A vadászok esetében pedig megszüntethető az az előírás, hogy csak előzetes negatív eredményű laboratóriumi (szerológiai és virológiai) vizsgálatot követően használhatták fel, illetve szállíthatták ki a fertőzött területről a Nógrád megyében kilőtt vaddisznók testét, illetve húsát.
   
A közlemény kiemeli, hogy az Európai Unió tagországai közül elsőként Magyarországnak sikerült a vaddisznóállományt mentesíteni a klasszikus sertéspestistől a jelentős anyagi ráfordítást és többletmunkát igénylő orális immunizálás (szájon át felvehető vakcina) alkalmazása nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!