Belföld

2009.01.16. 03:28

Felpezsdül a Somló

<b>Somló</b> - Soha nem látott méretű fejlesztések kezdődnek idén a Somlón, tudtuk meg <em>Baráth Sándortól</em>, a Kreinbacher-birtok vezetőjétől.

Győrffy Árpád

A birtokigazgató elmondta, hogy a borászat 343 millió forint támogatást nyert uniós forrásokból, a tulajdonos, Kreinbacher József másik somlói vállalkozásának, a Szent Ilona Borháznak pedig 400 millió forint támogatást ítéltek meg.

Mindkét vállalkozás egy-egy szőlő-, illetve borfeldolgozó üzemet létesít a hegy Somlóvásárhely felőli lábánál, a Nagyrétként ismert terület mellett. 

A beruházások együttes értéke másfél milliárd forint. Az új borászati üzemnek is köszönhetően a Kreinbacher-birtok a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a pezsgőkészítésre. Az ehhez szükséges technológiák mellett a boroknak palackozót és érlelőt alakítanak ki.

A másik borászatot alig 20-30 méterre építik fel a pezsgő-üzemtől. Az üzemek kialakításával várhatóan a jövő év elején végeznek, így az idei szőlőből készülő borok feldolgozásának utolsó fázisai már az új üzemekben zajlanak. 

Baráth Sándor
elmondta, hogy a birtok jelenleg mintegy 20 pályázati projektben érintett önállóan vagy másokkal közösen. A projektek között van olyan, amelyik szálláshelyek, éttermi szolgálta- tások és konferencia-helyszín megteremtését célozza meg.

Önkormányzatokkal, non-profit társaságokkal és más vállalkozásokkal, köztük a Tornai-pincészettel közösen pályáztak például arra, hogy vápás rendszerű, vályúhoz hasonló keresztmetszetű, útként is használható csapadékvíz-elvezetőket alakítsanak ki a hegyoldalban. 

Amennyiben elnyerik a megpályázott támogatást, még az idén megépülhet egy háromezer méter hosszú rendszer a közel egymilliárd összköltségű beruházással. 

A birtokigazgató szerint a fejlesztések mellett legalább annyira fontos feladat a hegy közös marketingjének kialakítása. Ezt szolgálja az a hétfői fórum is, amelyre a palackozott somlói borokat előállítókat hívták meg. Reményei szerint az érintettek közösen nyújtanak be majd módosítási javaslatot a védett eredetű somlói borokról korábban elfogadott rendelethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!