Belföld

2010.03.31. 11:48

Fidesz: az MSZP politikai célokra használja a titkosszolgálatokat

Budapest - A Fidesz azt követeli a titokminisztertől, hogy azonnal adjon számot arról: valóban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) emberei kényszerítettek-e egy férfit arra, hogy Kósa Lajost lejárató vallomást tegyen. Az ellenzéki párt képviselője szerint bebizonyosodott, hogy a szocialisták politikai célokra használják fel a titkosszolgálatokat.

MTI

Kontrát Károly mindezt azután mondta újságíróknak Budapesten, hogy szerdán több napilap is arról számolt be: valótlan állításokat tartalmaz és kényszer hatása alatt született az az interneten közzétett videofelvétel, amelyben egy férfi vesztegetéssel vádolja Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét és a város vagyonkezelő cégét.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap a birtokába jutott rendőrségi feljelentésre hivatkozva azt írta: a videó szereplőjének, Rónai Attilának az olajszőkítési ügyekben ismertté vált Portik Tamás mutatott be két férfit, akik azt állították, az NBH-tól jöttek, és Kósa Lajosról gyűjtenek adatokat. A két lap által közölt feljelentés szerint a Kósa Lajost rágalmazó videót 2007-ben vették fel az egyik, magát NBH-sként bemutató férfi vezényletével.

A Népszabadságnak Rónai Attila azt mondta: a felvételen ő szerepel, de az ott elmondottakból egyetlen szó sem igaz. Hozzátette, hogy valaki rávette minderre, s ezért a rendőrségen feljelentést fog tenni kényszerítés miatt.

Kontrát Károly az üggyel kapcsolatban azt mondta: az MSZP politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, és ezzel a párt átlépte "a demokrácia Rubiconját, kiírta magát a demokratikus erők közül".

Bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és az ügyészség előtt már gyanúsítottként szereplő Szilvásy György volt titokminiszter a titkosszolgálatokat is fel akarta használni politikai ellenfeleivel szemben - vélekedett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja. Úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György "a gyűlöletkampány ötletgazdái".

Kontrát Károly pártja nevében követelte, ha valóban az NBH emberei kényszerítették az érintett férfit ennek a vallomásnak a megtételére, akkor a titokminiszter hozza nyilvánosságra, ki adott erre utasítást, és milyen politikai felhatalmazás alapján jártak el.

Ha azt állítják, hogy nem az NBH emberei akarták lejáratni Kósa Lajost, akkor közöljék: milyen lépéseket tettek a felvétel nyilvánosságra kerülése óta - szólított fel a politikus.

Adjanak választ arra a kérdésre is - tette hozzá -, hogy "az elmúlt években még mely fideszes országgyűlési képviselők lejáratására használták fel a titkosszolgálatokat".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Magyar Hírlappal azt közölte: a feljelentés alapján három napon belül döntenek a nyomozás elindításáról vagy elutasításáról.

A rágalmazó videó miatt feljelentést tesz Kósa Lajos is, aki megjegyezte: 2002 óta minden választási kampányban érte támadás, s eddig mindegyik kapcsán indított jogorvoslati eljárást megnyerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!