Belföld

2010.05.17. 19:51

Fidesz: gazdasági vészhelyzetben van, rendkívüli intézkedésekre lesz szükség

Budapest - A Fidesz szerint Magyarország továbbra is gazdasági vészhelyzetben van, erre a legfrissebb gazdasági adatok újabb bizonyítékot szolgáltatnak, a gazdasági összeomlás megakadályozásához rendkívüli intézkedésekre lesz szükség.

MTI

Szijjártó Péter, a párt szóvivője ezt az államadósság mértékéről és az építőipari termelésről hétfőn közzétett adatokra reagálva írta az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MNB hétfőn azt közölte, hogy az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,6 százaléka volt 2010 első negyedévének végén.

Az államadósság tovább nőtt - olvasható a Fidesz szóvivőjének közleményében. Mint Szijjártó Péter felidézte, a Fidesz-kormány 2002-re ezt az arányt 50 százalék közelébe vitte le.

Az építőipar továbbra is mélyrepülésben van - tette hozzá -, a termelés több mint 10 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.  
A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az építőipari termelés volumene 2010 márciusában a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 5,8 százalékkal csökkent a 2009 márciusihoz képest, kevésbé, mint februárban, amikor 10,1 százalékkal esett vissza.

Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen az építőipar az az ágazat, amely a magyar gazdasági fejlődésnek és a foglalkoztatás növelésének motorja lehetne. Mint mondta, "a ma közzétett adatok tehát arra késztetik a nemzeti ügyek kormányát, hogy - az elszámoltatás mellett - a gazdasági összeomlás megakadályozását tartsa elsődleges és legsürgetőbb céljának; ehhez rendkívüli intézkedésekre lesz szükség".


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!