Belföld

2009.04.22. 12:30

Fodor szerint a Jobbik neonáci párt

Budapest - A Jobbik neonáci párt, ezt bizonyította a múlt hétvégi megmozdulás is - mondta szerdai sajtótájékoztatóján <i>Fodor Gábor</i>. Az SZDSZ elnöke kijelentette, hogy a Magyar Gárda a Jobbik párthadserege, méghozzá olyan párthadsereg, amelynek léte alkotmányellenes.

Szausev Xénia

A politikus közölte, az SZDSZ elvárja, hogy azok a pártok - elsősorban a Fidesz és a KDNP -, amelyek korábban együttműködtek a Jobbikkal, szakítsák meg ezt a kapcsolatot. 

Emlékeztetett arra, hogy Répássy Róbert, a Fidesz pártigazgatója nemrégiben azt mondta, a 2010-es választásokon nem akarnak együttműködni a párttal. Fodor Gábor hozzátette, a Jobbik a jelenlegi önkormányzati mandátumainak 82 százalékát a Fidesszel együttműködve szerezte. 

Úgy fogalmazott, a júniusi európai parlamenti választás arról is szól, hogy a Fidesz és az MSZP mellett melyik lesz a harmadik erő Magyarországon. A pártelnök szerint szégyen lenne, ha ezt a pozíciót a Jobbik foglalná el. 

A gazdasági válsággal kapcsolatban azt mondta, hogy az SZDSZ támogatja Bajnai Gordon bejelentett válságkezelő intézkedéseit. Véleménye szerint ebben a helyzetben a legrosszabb döntés lenne, ha nem cselekednének.  

Fodor Gábor kitért arra is, hogy a gazdasági válság mellett foglalkozni kell a társadalmi válsággal is, ezért az SZDSZ hat pontból álló javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak. Ebben többi között átfogó roma integrációs program kidolgozása, a gyülekezési- és a szólásszabadságot érintő kérdések kezelése, a leszakadó kistérségek felzárkóztatása, a halmozottan hátrányos helyzetű státusz iskolai mérési feltételeinek megteremtése, az esélyegyenlőségi miniszteri biztosi poszt visszaállítása és az ügynökakták nyilvánosságra hozatala szerepel. 

Arra a kérdésre, hogy ezek a javaslatok ultimátumnak tekinthetők-e, azt mondta, csak elvárások és elfogadásuk nem feltétele annak, hogy támogassák a kormány valamely intézkedését. 

Hiller István javaslatával összefüggésben, amely szerint büntethetővé kellene tenni a holokauszttagadást, azt mondta, hogy az SZDSZ szerint eseti bizottságot kellene felállítani a parlamentben, amely megvizsgálná, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát veszélyeztető jelenségekkel szemben hogyan lehetne úgy erőteljesebben fellépni, hogy a két jog megmaradjon. Hozzátette, a jogvédő szervezeteknek vannak ilyen javaslatai, ezeket kellene megvizsgálni. 

Az MTI kérdésére két példát említett a szólás- és véleményszabadságot érintő intézkedések módosításáról. Elmondta, a büntető törvénykönyvet például úgy lehetne módosítani, hogy szankcionálják azt, ha valakit szexuális hovatartozása miatt sértenek meg. Kitért arra is: vita folyik arról, lehet-e jogszerűen tiltani, hogy arcukat maszkkal eltakaró tüntetők vegyenek részt megmozdulásokon. 

Kérdésre válaszolva az áfaemelést szükséges rossznak nevezte. Emlékeztetett az SZDSZ korábbi álláspontjára, amely nem támogatta volna az áfaemelést, de véleménye szerint a válság gyors terjedése miatt ezt felül kellett bírálniuk. Megjegyezte, hogy a kormány adósávkönnyítést és adócsökkentést tervez, ezekhez az áfaemelés forrásul szolgálhat. 

Az SZDSZ belső berkeiből kiszivárgott személyi ügyekről azt mondta, reméli, hogy ezek a jövőben nem kerülnek a nyilvánosság elé. Hozzátette, nem szeretné, ha a párt belső irányító szervei által meghozott döntéseket a későbbiekben belső viták követnék. Közölte, ostoba az a párt, amelyik a nyilvánosság előtt folytatja le személyi és taktikai vitát. 

Az ingatlanadóval és a közösségi közlekedésből tervezett forráskivonással kapcsolatban annyit mondott, hogy az ingatlanadót támogatják, mert annak "igazságossági adónak" kell lennie, amely elsősorban a vagyonosokat érinti. A közösségi közlekedésről úgy vélekedett, át kell nézni a támogatási szabályokat, hogy a kedvezmény valóban a rászorultakhoz jusson. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!