Belföld

2010.06.05. 17:22

Gazdasági tényfeltárás - A kormány tartani akarja a hiánycélt

Budapest - Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára szerint konszolidált a magyar gazdaság helyzete, és a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt, de a 2010-es költségvetés több adata nagyságrenddel eltér a valóságtól, ezért azonnali intézkedésekre van szükség.

MTI

Elemzők úgy vélik, Varga szombati bejelentése megnyugtathatja a piacokat, és megállíthatja a forint gyengülését, amelyet Fidesz-politikusok nyilatkozatai váltottak ki az elmúlt hét során.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke ugyanis egy debreceni konferencián azt mondta, hogy a cél most a közvetlen államcsőd elkerülése, még azt is hozzátette, hogy "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét". Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője pedig jelezte, nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. A nyilatkozatokra esni kezdett a forint árfolyama, a budapesti tőzsdeindex csütörtökön és pénteken is mínuszban zárt.

A gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve Varga Mihály azt mondta: nem érte őket meglepetés, az előző kormány sokkal rosszabb helyzetet hagyott örökül, mint amit arról kommunikált. Leszögezte: a 2010-es költségvetésnek nem sok köze van a valósághoz, a büdzsében számos súlyos valótlanság, trükk szerepel. Ezért - tette hozzá - azonnali, sürgős beavatkozásra van szükség; a hétvégén a kormány rendkívüli ülésen dolgozza ki az akciótervet, hogy az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt tartani lehessen.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter visszautasította az államtitkárnak azt a kijelentését, hogy a 2010-es költségvetésben több adat nagyságrenddel tér el a valóságtól, azaz nem igaz a büdzsé több tétele. Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a költségvetés egyenlegét érintő kockázatokról részletesen beszámolt, azok kezelésének módját is a legtöbb esetben kidolgozta az előző kormány. A költségvetésben elkülönített tartalékok erre elegendőek is - tette hozzá.

Oszkó Péter szerint ugyanakkor öröm látni, hogy az új kormány belátó módon hajlandó folytatni az előző kormány stabilizációs pénzügypolitikáját, fenn kívánja tartani az elért egyensúlyt.

A tényfeltáró bizottság első megállapításaira vehemensen reagált az ellenzék. Az MSZP szerint teljes a kormányzati káosz, és kommunikációs trükkről van szó, amikor a Fidesz a gazdaság állapotáról beszél. A Jobbik szerint a Fidesz ki akar bújni a választóknak tett ígéretei mögül.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint a Fidesz megbukott hitelességből, amikor Varga Mihály, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szombaton kénytelen volt visszavonulót fújni, és mindent visszavonni, amit eddig a kormánypárt állított vagy ígért.

Lendvai Ildikó szombati közleményében azt írta, hogy az eredmény szempontjából mindegy, hogy a Fidesz eddigi felelőtlen nyilatkozatai milyen okból születtek. Az MSZP elnöke Varga Mihály megállapításait úgy értékelte: ki kellett mondani, hogy a Fidesz eddigi nyilatkozatai "nem voltak szerencsések".

Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője szerint a Fidesz kommunikációja nem más, mint előkészíteni a terepet az újabb megszorításoknak. Hangoztatta: teljes a kormányzati káosz, kommunikációs trükkről van szó, amikor a Fidesz a gazdaság állapotáról beszél, mindent a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányra próbálnak ráfogni, és előkészítik az újabb megszorításokat.

Mesterházy Attila úgy vélekedett: az elmúlt napok kormányzati kommunikációjával a Fidesz sokat ártott a devizában eladósodott embereknek, vállalkozásoknak, a tőzsdei cégeknek. Szerinte ez vagy dilettantizmust, vagy spekulációt jelent, de mindkét esetben káros és tragikus az ország szempontjából.

Felhívta a figyelmet: az MSZP a kampányban is és ma is azt mondja, hogy tartható az idei évi 3,8 százalékos hiánycél, hogy a gazdaság állapota konszolidált, és hogy a kormánynak kötelessége tartani az idei költségvetést.

Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-helyettese is úgy vélte, Kósa kijelentésével "hadat üzent" Magyarországnak, és veszélybe sodorta a devizahiteleseket, több százezer család jövőjét, megélhetését.

A szocialista politikus szerint Budapest költségvetése 11,7 milliárd forintot "bukott" egyetlen nap leforgása alatt. Ez azt jelenti, hogy minden fővárosi fejenként 6.900 forintot veszített közvetetten.

A Jobbik úgy látja, hogy a Fidesz politikusainak az állam gazdasági helyzetére tett megállapításai arra szolgálnak, hogy kihátráljanak olyan ígéreteik mögül, mint például az adócsökkentés - mondta Volner János, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának jobbikos tagja szombaton. A politikus véleménye szerint rendkívül kockázatos és felelőtlen volt politikai haszonszerzésből ilyen komoly következményekkel járó nemzetközi botrányt "dagasztania" a Fidesz két politikusának.

Volner János szerint a Fideszen belüli kommunikáció összevisszasága, az, hogy nincs egy egységes irányvonal, amely kijelölné a gazdaságpolitika lehetőségeit, nyilvánvalóan bizonytalanságot szül, nemcsak a kormánypárttal, hanem Magyarországgal és a magyar gazdaságpolitikával szemben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!