Belföld

2009.01.16. 10:35

Helyi szociális háló

2006-tól a Székesfehérvár és a Mezôföld közti Sárvíz kistérségben egy falu, Aba szociális gondozó központja látja el a gyermekjóléti szolgálatot, a család- és idôsgondozást. A kilenc települést érintô kistérségben sokan hátrányos helyzetûek, az itt élôk helyzetének javítását a Jobb Otthon Szociális és Egészségügyi Ellátásért Alapítvány tûzte ki célul.

Deák Dóra

A szervezet a regionális fejlesztés operatív program keretében pályázatot nyújtott be a térségben élô munkanélküliek képzésére és szociális ápolóként négyéves foglakoztatására. 

Az unió támogatásával létrejött program a roma családoknak is segít, hogy a közösség részévé váljanak. 

– Hosszú ideje foglalkozunk családgondozással. A Sárvíz kistérségben szakmai tapasztalatunkat összegyûjtve kialakítottunk egy integrált rendszert, melyet közvetlenül eljuttatunk a térség településeire – mondta Zsigmond Ágnes, az alapítvány titkára. 

A szervezet a regionális operatív program pályázatán 113 millió 815 ezer 440 forintot nyert, amit a térségben élô munkanélküliek képzésére és foglalkoztatására fordítottak. 

A szervezet szakértôi az önkormányzatokkal együttmûködve kiválogatták azt a húsz állástalant, akiknek képzését vállalták. – Képzetlen embereket kerestünk, akik nagyfokú szociális érzékenységgel rendelkeznek – emlékezett Zsigmond Ágnes. 

– A húsz tanuló gyakorlati oktatásban is részt vett, a viszsza nem térítendô támogatásból vásárolt eszközöket is megismerhették: az új vérnyomásmérôket, a házi betegápoláshoz szükséges jelzôrendszert. 

A kétéves programban, 10 hónapos képzés mellett, a tanulók foglalkoztatását is vállalta az alapítvány, az oktatással egyidôben a tanulókkal munkaszerzôdést kötöttek. 

A tanfolyamot elvégzô hallgatók a szociális ápoló és gondozó szakma elsajátítása után gyakorlati tapasztalatokat nyerhettek a Sárvízben, ápolói munkakörben. Az alapítvány vállalta, a két év lejárta után további négy évig foglalkoztatja a munkanélkülieket. 

Olyan rendszert építettek ki, melynek megvalósításához képzett munkaerôre volt szükség. A támogatással megvalósított fejlesztések célja volt, hogy javítsák a kistérségben élôk életkörülményeit. 

A megvalósult fejlesztések, eszközberuházások segítségével hatékonyan mûködik a sárvízi szociális hálózat. 

Korábban a kistérségben kisebb feladatok ellátására korlátozódott a szociális munkások feladata, egység sem volt, minden település maga oldotta meg az idôsgondozást és a családsegítô szolgálat mûködését. 

A kistérségi hálózat formában mûködô szolgálat szélesebb körben, összehangoltan látja el a feladatokat. A fogyatékosok gondozása és a fejlettebb házi ápolás megvalósítására is lehetôség nyílott. 

A program egyik legnehezebb feladata volt a kistérségben élô népes számú roma család bevonása a közösségbe, akik e munkában a gyerekek iskoláztatása mellett fontosnak tartották, hogy a felnôttek munkát találjanak. 

Ez azért sem volt könnyû feladat, mert sokan úgy gondolták, az alapítvány feladata az idôsgondozás – fogalmazta meg Zsigmond Ágnes. 

A szociális feladatokba az idôsek ellátása mellett beletarozik a családsegítô szolgálat mûködtetése, ahová a helyiek akkor is fordulnak, ha kamasz gyerekeik tanácstalanok a pályaválasztás terén, de akkor is, ha elhelyezkedési gondjaik akadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!