Belföld

2009.05.11. 02:29

Hol a hal a tóban?

Megyei körkép - Örvendetes hírrel rukkolt ki a Balatoni Halászati Zrt., kezdeményezésükre a halászati hatóság felmentést adott az idei balatoni pontyfogási tilalom alól. A horgászok megkönnyebbültek.

Tremmer Tamás

Az országos horgászrend május 1. és június 15. között írja elő a ponty faji tilalmát, e hal ívási időszaka alatt tilos rá horgászni. Köztudott, hogy a Balatonban évtizedek óta nem ívik le a ponty, ezért a tógazda Balatoni Halászati (BH) Zrt. éveken át kezdeményezte a tilalom alóli felmentést, amit meg is kapott az illetékes hatóságtól. 

Tavaly azonban nem éltek ezzel, a másfél hónapos pauzát pedig katasztrófaként élte meg a rendkívül pontycentrikus hazai horgásztársadalom. 

Még az sem nyújtott gyógyírt számukra, hogy több megyebeli tavon éltek a korlátozás feloldásának lehetőségével. Idén minden visszatért a megszokott kerékvágásba, a BH kezdeményezését a hatóság akceptálta, így nincs pontyfogási tilalom a tavon. 

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy mindez nemcsak a horgászok érdekeinek figyelembevétele miatt történt. Információink szerint ez volt a cég jól felfogott érdeke is, hiszen a korlátozás alatt többmilliós bevételtől estek el, ugyanis nem vásárolták a horgászjegyeket a vendégpecások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!