Belföld

2009.07.09. 02:29

Hol legyen a gyerek? Jobb a többiekkel együtt

Veszprém - Öthetes napközis tábort hirdet a veszprémi önkormányzat, a megye városainak többsége azonban nem szervez ilyen programot, nincs rá igény. A megyeszékhelyen többen a fél nyarat itt töltik. A veszprémi önkormányzat által szervezett napközis tábort nemcsak kényszerűségből választják a szülők és gyerekek, mivel otthon nem megoldott a felügyelet. A program változatos és színvonalas, lehet vízipisztollyal csatázni, strandolni, kirándulni, kicsik és nagyok jól érzik magukat.

Balla Emőke

Vidéken talán könnyebb megoldani az általános iskolás korú gyerekek felügyeletét, a közelben lakó nagyszülők, rokonok besegíthetnek. Veszprémben azonban sok szülő számára kérdés: hol töltsék a kicsik a szünidő tíz-tizenkét hetét? 

Ki vigyázzon a gyerekre, ha a közelben nincs, aki ezt megtehetné? Ki nevelje a gyereket: az utca, a képernyő vagy a pedagógus? Otthon merje-e hagyni a testvéreket felügyelet nélkül akkor is, ha azok azt kérik? Jobb-e a gyerekeknek otthon, egyedül, mint társaikkal?

A különböző sport-, nyelvi és kézművestáborok nagyon drágák, míg az önkormányzati napközi elérhető, megfizethető: csupán napi 900, szociálisan rászorultaknak 500 forintba kerül.

A veszprémi önkormányzat által szervezett napközis tábort nemcsak kényszerűségből választják a szülők és gyerekek, mivel otthon nem megoldott a felügyelet. A program változatos és színvonalas, lehet vízipisztollyal csatázni, strandolni, kirándulni, kicsik és nagyok jól érzik magukat.

Kollégáink rövid felmérése szerint megyénkben az önkormányzatok többsége nem szervez nyári napközis tábort. Általában az iskolai táborok helyettesítik a hagyományos napköziket, mondván, az ilyen programokra nincs igény. 

Devecserben évek óta felmérik az érdeklődést, de nincs elég jelentkező. Ajkán és Zircen a Családsegítő Központ és Szociális Központ szervez napközis táborokat a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett gyermekeknek. 

A programok ingyenesek, az anyagi lehetőségek szűkösek, az étkezést a családoknak kell biztosítani. Veszprém megyei jogú város önkormányzata évek óta meghirdeti a napközis táborát (3,5-4 millió forintot áldoz rá). A tábort korábban a Bakony Művek sporttelepén rendezték, harmadik éve pedig a Táncsics Mihály Szakközép- iskolában. 

Az öthetes tábor hétfőn kezdődött, száz iskolás jelentkezett, hetente átlagosan ötvenöten vesznek részt a programokon. Vannak olyan diákok, akik már harmadik alkalommal itt töltik nyaruk egy részét, és olyanok is (a gyerekek egyharmada), akiket szüleik mind az öt hétre beírattak. 

Nemcsak azért teszik ezt, mert rákényszerülnek - nincs kire bízni csemetéiket, nincs megoldva a felügyeletük -, hanem azért is, mert a tábor igen színvonalas, a gyerekek szívesebben töltik szabadidejüket más fiatalok társaságában, mint otthon, egyedül.

A veszprémi Mérő Edit Simonyi iskolába járó három, 8, 11 és 13 éves gyereke is itt táborozik. Az édesanya szerint megoldhatatlannak tűnő probléma a gyerekek megfelelő színvonalú elhelyezése tizenegy hét, a nyári szünet ideje alatt, komoly logisztikai szervezést igényel. 

A Balaton déli partjáról költöztek Veszprémbe, a nagyszülők ott élnek (a gyerekek egy-két hétre oda is mennek majd), itt nincs rokonuk, aki vigyázhatna rájuk. Óriási segítség a várostól a napközi, a gyerekek felügyelet alatt vannak, a pedagógusok kedvesek, jók a programok. Mérő Edit kiszámolta: ha a három gyereke tíz héten át heti 25 ezer forintért táborozna, az a családnak 750 ezer forintba kerülne...

A városi napközis tábor viszont olcsó, napi 900 forint (szociális rászorultaknak csak 500), ezért a gyerekek háromszori étkezést és számtalan programot kapnak: játszóterekre, játszóházba, állatkert- be látogatnak, a Balatonon strandolnak, 

Fűzfőn boboznak, kirándulnak Zircre és Almádiba. - Nagy kánikulában nem szívesen mozdulunk ki, itt maradunk az iskolában - mondja Horváth Miklós táborvezető, a Dózsa iskola tanára. 

- Filmvetítést, kézműves programokat (festést, agyagozást, aszfaltrajzversenyt), vízipisztolyversenyt, sportvetélkedőket és Ki mit tud?-ot szervezünk a gyere- keknek.

A táborozók elégedettek. A Botev iskolába járó Szabó Johanna negyedik osztályos lesz, ez a harmadik napközis tábora, két hetet tölt itt. Kedvesek a tanárok, jók a programok, sok barátom van, sorolja. 

Elmondja azt is, nyaral majd az apukájánál (szülei elváltak), és barátjának Tücsi kutyájával megy kirándulni. A hajmáskéri Fürjes Balázs, a Kossuth iskola emelt szintű matematika tagozatának hetedikese úgy véli: a mostani táborban sokkal több a program, jobbak a körülmények, mint a Bakony Művek sporttelepén. 

Édesapja naponta hozza, örömmel jön: itt foglalkoztatnak, korombeliekkel ismerkedem, nem otthon ülök és bámulom a tévét. Régi haverokkal is lehet találkozni .

A pedagógusok, akik a felelősségteljes munkát vállalják: Milló Ildikó, a Báthory, Pál Rita, a Bárczi, Imre Tamás, a Vetési tanára és a balatonalmádi Nagy Zoltánné. Ha a három gyerek tíz héten át 25 ezer forintért táborozna, az 750 ezer forintba kerülne

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!