Belföld

2010.09.22. 13:16

Hűtlen kezelés gyanúja a katasztrófavédelemnél

Budapest - Az új vezérőrnagy már többször is utalt rá, hogy a szervezetnél értelmetlen külföldi utazások, gépkocs-ivásárlások történtek, és tanácsadói szerződések köttettek.

MTI

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági tevékenységével kapcsolatban, egyelőre ismeretlen tettes ellen - értesült több forrásból szerdán az MTI.

Az MTI hatósági forrásokból úgy tudja, a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt több olyan szerződéssel kapcsolatban is vizsgálódik, amelyet a katasztrófavédelem korábbi két vezető munkatársa kötött az elmúlt években.

A gyanúsnak vélt szerződések az OKF főigazgatójának, Tatár Attilának leváltása után, az állami szervezetek gazdasági tevékenységének átvilágítása során kerültek elő.

Bakondi György vezérőrnagy, az OKF július 1-jével kinevezett főigazgatója több állománygyűlésen is utalt a szervezetnél tapasztalható szakmai és személyi feltételek romlására, a morális gondokra, valamint a szervezet ez évi költségvetésben lévő "komoly problémákra". Mindezekért az elmúlt nyolc év kormányzatát és az OKF akkori vezetését hibáztatta.

A vezérőrnagy nyilatkozataiban többször is megemlítette, hogy az OKF-nél a feltételek súlyos hiánya és az örökös megszorítások ellenére értelmetlen külföldi utazások, gépkocs-ivásárlások történtek, és tanácsadói szerződések köttettek. Utóbbiak közül egy 400 millió forintos, "menekülőkámzsáról" szóló szerződést említett, amelyeket a Paksi Atomerőmű térségében élő emberek kapnák meg egy esetleges katasztrófahelyzetben. A főigazgató akkor azt mondta: a szerződéskötés felveti a korrupció gyanúját. Közölte: mindezek ismeretében átvilágítja az OKF elmúlt nyolc évi tevékenységet.

Az MTI információ szerint a SEVESO II. uniós jogszabály hatálya alá tartozó 20 veszélyes vegyi üzem környezetében telepített Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) megvalósításával kapcsolatban is vizsgálódik a rendőrség. A riasztórendszert, amelyet elsőként 2007 márciusában Borsod megyében építettek ki, az ország nyolc megyéjében és a fővárosban kell kialakítani. A teljes lefedettség 2012-re várható, és a beruházás összköltsége
bruttó 7,2 milliárd forint.

A tűzoltóság és a polgári védelem szakmai felügyeletét ellátó szervezet vezetőjét, Tatár Attila altábornagyot június 30-án mentette fel beosztásából Pintér Sándor belügyminiszter, és az OKF élére július 1-jei hatállyal Bakondi Györgyöt nevezte ki, aki 2000. január elsejétől, az OKF létrehozásától 2002. december 9-ig irányította a szervezetet.

A belügyminiszter aznapi hatállyal szintén felmentette beosztásából Muhoray Árpád polgári védelmi vezérőrnagyot, a veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettest, valamint az addigi gazdasági főigazgató-helyettest, Kivágó Tamást. Muhoray Árpád azóta az OKF Oktatási Központjának vezetője lett.

A menesztett főigazgatót a tárca vezetője július elsejei hatállyal rendelkezési állományba helyezte és munkavégzésre a Belügyminisztériumba rendelte. Tatár Attila Bakondi György leváltása után, mint korábbi főigazgató-helyettes 2003. február 13-án került az OKF élére, és az altábornagy azóta vezette a szervezetet. A legfelsőbb szintű vezetőváltást Pintér Sándor a belügyi szerveknél történő "szemléletváltással" magyarázta.

Bakondi György az OKF vezetése mellett az árvíz okozta károk helyreállítását, valamint az újjáépítést irányító miniszteri biztosi pozíciót is ellátja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!