Belföld

2009.04.20. 17:16

Igen a bejegyzett élettársi kapcsolatra – akár azonos neműeknek is

Budapest - Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, valamint az ezzel összefüggő és az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges módosításokat.

nincs nev

A képviselők 199 igen, 159 nem és 8 tartózkodás mellett hozták meg a döntést. A szavazásnál az MSZP 183 és az SZDSZ 16 képviselője szavazott igennel, míg a Fidesz, a KDNP és hat független képviselő nemet nyomott. 

A törvény szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt. Az elfogadott szabályozásban a házassághoz képest különbség például, hogy az azonos nemű bejegyzett élettársak közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket. 

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. december 15-én kihirdetett határozatában semmisítette meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így a törvény nem lépett hatályba január 1-jén. Az Ab akkori indoklása szerint az egy évvel korábban elfogadott törvény homogén csoportként kezelte a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmazott egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá tette a házassággal. 

Az Ab emlékeztetett rá: az alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat pedig a férfi és a nő között létesíthető, az alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető. Ezért az Ab a törvényt megsemmisítette. 

Az Ab határozatában ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, így az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes. 

Az új törvényjavaslat idén március elején került újból a Ház elé. A javaslat általános vitájában Avarkeszi Dezső, az igazságügyi tárca államtitkára emlékeztetett arra, hogy az azonos neműek partnerkapcsolatának elismerése a legtöbb európai országban elfogadott, több országban pedig még a házasság is nyitva áll az ilyen párok előtt. 

A vitában a Fidesz képviselői közölték: alkotmányellenesnek tartják a bejegyezett élettársi kapcsolatról szóló új törvényjavaslatot. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!