Belföld

2010.11.26. 06:08

Ingyen gyógyszer a beteg gyerekeknek?

A Semmelweis-vitairat készítői szerint megfontolandó, hogy a gyermekek adott életkoráig az állam a gyógyszerek költségét részben átvállalja - írja a Világgazdaság.

MTI

Preferált referenciaársáv-rendszert alakítana ki az egészségügyi államtitkárság a generikus (lejárt szabadalmi védettségű), kémiai úton előállított gyógyszerek társadalombiztosítási támogatására, így ösztönözné nagyobb árengedményekre e gyógyszerek gyártóit - írja a Világgazdaság.

A lap pénteki számában közölt cikk szerint a hónap elején szakmai konzultációra bocsátott Semmelweis-vitairat készítői számolnak továbbá a lejárt szabadalmi védettségű biológiai készítmények másolatainak (biosimiler) piacra kerülésével is, amelyben jelentős tartalékok vannak.
   
Szóba jöhet, hogy a jelenlegi gyógyszer-támogatási rendszer - ebben minden biztosított betegnek az adott betegségre rendelt orvosság után egyforma tb-támogatás jár - megváltozik. Megfontolandónak tartják például azt, hogy a gyermekek adott életkoráig az állam a gyógyszerek költségét részben átvállalja, ami a kedvezőtlen születésszám megváltoztatását célozza.
   
Az orvosokat nem büntetnék, hanem anyagilag ösztönöznék a költséghatékony gyógyszerrendelésre, és állami szakmai háttérintézmény koordinálásával betegtájékoztató programokat indítanának.
   
A vitairatból kitűnik a közgyógyellátási rendszer megváltoztatásának szándéka is annak érdekében, hogy a településenként jelenleg meglévő különbségek megszűnjenek - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!