Belföld

2012.11.06. 04:07

Interjú Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkárral

A polgári kormány szerint Bajnai Gordon, egykori uniós fejlesztésekért felelős miniszter is tehet arról, hogy eladósodtak az önkormányzatok - mondta Soltész Miklós.

Zalai Hírlap

Soltész Miklós, a szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a szociális intézmények állami átvételéről, illetve a segélyezési plafon bevezetéséről is véleményt mondott.

- A múlt hét legérdekesebb bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök tette, miszerint az 1956 önkormányzat részleges vagy teljes adósságát átvállalja az állam. Miért vált szükségessé ez a lépés?

- A polgári kormány szerint az elmúlt két ciklus rossz fejlesztéspolitikája kényszerítette bele az önkormányzatokat azokba a presztízs-beruházásokba, melyek miatt mostanra jelentős adóssággal terheltek. Mindezért Bajnai Gordon is felelős, aki korábban az európai uniós beruházásokat felügyelte. Neki köszönhető, hogy hosszútávú munkahelyteremtő beruházások támogatása helyett, város- és faluközpontok megújítására és egyéb, csak ideig-óráig munkát biztosító beruházásokra folyt el a pénz, amihez ráadásul a legtöbb esetben hitelt kellett felvennie az önkormányzatoknak. Ez a hatalmas adósság fojtogatja a településeket, sok esetben a napi működést, az intézményrendszer fenntartását veszélyezteti. Az adósság nagy részét, több mint 600 milliárd forintot ezért átvállalja az állam. Az 5 ezer fő alatti települések esetében teljes mértékű lesz az adósság átvállalása, míg a nagyobb városoknál az adóbeszedés mértékének függvényében.

Az interjút tovább olvashatja a Zalai Hírlap online oldalán. Kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!