Belföld

2012.01.30. 13:34

Itt a hideg tél!

Magyarország területén kevés helyen kúszik 0 fok fölé a hőmérő higanyszála.

MTI

Az ország nagy részén derült idő várható, de hétfőn a Nyugat-Dunántúlon, kedden a Dunántúlon - egyre nagyobb területen - megnövekszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkül, hétfőn az Észak-Alföldön helyenként megerősödik. Éjszaka a Nyugat-Dunántúlon néhol zúzmarás köd képződik, amely napközben fokozatosan megszűnik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -13 fok között, a szélvédett, havas tájakon -15 fok alatt várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0, -3 fok között alakul.

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens döntő részének időjárását az Észak-Európa fölötti középponttal elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés, a magasnyomás peremén több a felhő. A Fekete-tenger térségében helyenként, Németországban néhol havazás, havas eső is előfordul. Ciklonális hatások csupán szárazföldünk északnyugati területén és a Földközi-tenger középső medencéjében érvényesülnek. Ott többnyire erősen felhős az ég, több helyen esik az eső. Kelet-Európában továbbra is igen hideg az idő, a csúcshőmérséklet általában -7 és -16 fok között változik, Skandinávia keleti részén néhol -27, -28 fokot is mérnek. Ezzel szemben a mediterrán térségben délutánra 8, 12, néhol 13, 16 fok közé melegszik fel a levegő.

Kedd estig a Kárpát-medence időjárását a fenti anticiklon peremén áramló száraz, hideg levegő határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!