Belföld

2009.02.07. 03:28

Jubiláló radarezred

<b>Veszprém</b> - Az állomány felkészültségének is köszönhető, hogy háromdimenziós radart telepítenek a megyeszékhelyre.

Szabó Péter Dániel

Ezt Szűcs Pál mérnök ezredes, az MH 54 Légtérellenőrző Ezred parancsnoka jelentette ki a helyőrségi művelődési központban pénteken, a radar fegyvernemi nap alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen. 

- Ezen a napon Bay Zoltán fizikusprofesszor és társai előtt is tisztelgünk.

Bay Zoltán professzor és társai a nehéz kutatási körülmények ellenére 1946. február 6-án mikrohullámú radarjelet küldtek a Földről a Holdra, és saját fejlesztésű eszközeikkel megmérték a két égitest távolságát. 

A 2009-es esztendő azért is fontos, mert a légtérellenőrző ezred jogelődjének, a légi figyelő- és jelzőrendszer megalakításának 60. évfordulóját is ünnepeljük. 

Ezért is örömteli, hogy a magyarországi rendszer fejlesztésének részeként háromdimenziós radart telepítenek Veszprémbe, ami az állomány rátermettségének, felkészültségének az eredménye - hangsúlyozta a parancsnok.

Az ünnepi beszédeket követően elismeréseket adtak át. 

Arany dísztőrt vehetett át Tarnavölgyi Péter alezredes, míg Zentai László alezredes s az ezred több katonája emléklapot kapott a NATO OPEVAL harcászati ellenőrzésen való példás helytállásért. 

Az állománygyűlés zárásaként a légtérellenőrző ezred zenekara adott ünnepi műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!