Belföld

2016.06.02. 20:15

Júliusban vége

Az illegális bevándorlás miatt jelenleg a szerb-magyar határszakasz jelenti a legnagyobb kihívást - hangsúlyozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

A kiskunhalasi menekült- tábor migránsainak kitörési kísérlete kapcsán a tegnapi Kormányinfón is központi témává vált a menekültügy. Lázár János a mintegy háromszáz migráns erőszakos cselekedetét kommentálva elmondta: a kormány Magyarország törvényeinek betartását várja az illegális bevándorlóktól.

A rendőrség megakadályozta, hogy a törvényeinket megszegve Budapestre, majd Nyugat-Európába induljanak a zárt befogadóállomásról - mondta. Az idén januártól 13 446 illegális belépőt fogtak el hazánkban, és ebből 13 286 főt a szerb-magyar határnál. Fokozódik a nyomás Magyarországra, de a kormány nem enged az elveiből, és nem fogadja el a hazánkra vonatkozó 52 ezer fős kvótát - erősítette meg. Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy mindenkit kitoloncolnak az országból, aki migránsként Görögországban lépett be az EU területére.

A miniszter beszámolt arról, hogy a hétfői kormány-ülésen napirenden volt az elmúlt időszak legnagyobb privatizációja: 180 ezer hektár állami föld tízezer gazda kezébe került. Senki többet, harmadszor... - július 31-én vége a földárveréseknek, ilyen többé nem lesz - emelte ki. Az értékesítésből befolyó 240 milliárd forintot a kormány gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani, például az ipari park programot finanszíroznák belőle. Mint elmondta, jól halad az 1300 milliárd forintos Modern városok program, a 23 megyei jogú város nagy részével már megkötötték a stratégiai szövetséget. Hétfőn döntés született a cafeteriáról: a vállalkozói szférában marad a 450 ezer forintos keret, amelyből 100 ezer forint lehet a készpénz, a többi a Szép-kártya, a közszférában pedig 200 ezer forint a keret és 100-100 ezer forint
a készpénz és a Szép- kártya-felhasználás.

A kormány megállapította, hogy a csok fellendíti az építőipart, 14 600 új lakás építése és több mint 20 ezer lakás felújítása várható. Már eddig 6500 kérelmet fogadtak be és 16 milliárd forint támogatást ítéltek oda, nyolcezer családi ház építésére érkezett engedélykérelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!