Belföld

2012.07.23. 09:41

Kalányos István: ''bárcsak ne cigány legyen az elkövető!''

Nyílt levélben üzent Bándy Kata meggyilkolásával kapcsolatban Kalányos István, aki egy Petróc-pusztai (iklódbördőcei) származású roma jogvédő, jelenleg a Somogy megyei Babócsán lakik, Somogy megye díszpolgára.

Napló Online

Világhír: Meggyilkoltak egy pécsi, rendőr pszichológusként dolgozó fiatal nőt, akit különös kegyetlenséggel öltek meg!

Amikor ezt a hírt meghallottam, ösztönösen arra gondoltam, hogy bárcsak ne cigány legyen az elkövető! Aztán nem így lett, mert az elkövető nagyon is cigány származású, nagyon is a bűnözői körökben jártas, börtön viselt személy volt. Ma már tudjuk, hogy az elkövető P. László, akit hála a gyors rendőri szerveknek, gyorsan elfogtak.

Aztán bekövetkezett az is, amiért azt kívántam, hogy ne cigány legyen az elkövető: ugyanis a többségi társadalom részéről elindult a mocskolódás, a cigányozás, a rasszista elemek azonnali megtorlást helyeztek kilátásba! Látva a különböző híradásokban, hogy a megrémült cigány lakosság, hogyan vette ezt tudomásul, hogyan hagyják hátra otthonukat, költöznek el lakásaikból, magam is megrémültem, mert arra gondoltam, hogy miért kell egy gyilkos miatt százaknak, ezreknek, családoknak, mi több, egy egész ország etnikumának bűnhődni, lakolni?

Ugyanakkor nagyon vártam, hogy roma vezetők, jogvédők, parlamenti képviselők megszólaljanak ezen ügy kapcsán, talán még a bocsánatkérést is alkalmazhatták volna a meggyilkolt nő családja, rokonsága irányába, a magyarországi romák nevében. Ennyit igazán megtehettek volna, hiszen nem mindenki bűnöző, aki roma vagy cigány, nem mindenki gondolkodik és cselekszik úgy, mint az a néhány száz, vagy ezer, a bűnözésből élő kisebbségi! Ezeket én is, és még nagyon sokan elítéljük, megvetjük, nincs helyük köztünk!

De nem ez történt! Néma, és szótlan maradt a roma politikai elit részéről a kiállás, az azonnali reagálás, amely szerintem ellenkező esetben, talán más fényben tüntette volna fel ezt a nem mindennapi ügyet, és talán a cigányok megítélése is más hangot kapott volna!

Kérdezem: hol van Horváth Aladár, Járóka Lívia, és a többi parlamenti képviselő, a magát cigányok Isteneként aposztrofált Farkas Flórián, és azok, akik a legtöbbet tehetnének a hazai cigányság megítélését, elfogadását jelentő ügyekben, politikai kérdésekben?

Ezt megerősítendő, idézem Osztolykán Ágnest, az LMP roma képviselőjét, mely szerint Farkas Flórián roma képviselő az elmúlt évben egyszer sem szólalt fel a parlamentben, padig voltak olyan események, amelyhez hozzá kellet volna szólnia.

Nem vagyok egyedül abban a várakozás teli dologban, amely arról szólt, hogy Farkas Flórián, mint országgyűlési képviselő, mint a Lungo Drom és az ORNÖK elnöke, kiálljon értünk, megvédendő azokat, akik tisztességesen próbálnak élni, ebben az országban.

Még alig vagyunk túl az Olaszliszkai esetből, ahol Szögi Lajos tanárt verték agyon, a veszprémi Marian Kozma meggyilkolásából, és még sorolhatnám, máris itt van egy újabb olyan eset, amely megrázta az egész országot, amely eset amolyan bicskanyitogató téma lett, amitől mi, a másképpen gondolkodó és élő cigányok szenvedünk! Itt azért hadd jegyezzek meg egy igen érdekes jelenséget a gyilkosságokat illetően: Bándy Kata meggyilkolásával majdnem egy időben, Győrben és más vidéki városban is történtek gyilkosságok. Erről a sajtó, a média a legrövidebb hírrel szolgált, nem kellett félni senkinek a rasszista csoportok felvonulásától, fenyegetésektől, a kommandósok, a rendőrség megszállásától! Családoknak sem kellett elköltözniük a félelemtől!

Tisztelt Honfitársaim! Ezúton kérek mindenkit, hogy tiltakozzunk minden olyan előítélet, rasszista, fenyegető megnyilvánulás ellen, amely egy kalap alá tesz bennünket, a bűnöző elemekkel, akik lejáratnak bennünket, ugyanakkor tevékenységükkel, magatartásukkal veszélybe sodorják családjainkat, békénket, gátolnak abban, hogy a megbékélés útjára térjünk, a többségi társadalomban élőkkel!

Kérem a roma politikai élet részvevőit, képviselőit, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy ezt a nemes célt mihamarabb elérhessük, mert senki nem akar olyan országban élni, ahol a cigányok tartják rémuralomban az emberek, családok életét, ahol félelemben kell élnünk! Mi nem csak államalkotó tényezők, a politikai pártok szekértolói akarunk lenni, hanem a békés egymás mellett élés törvényeinek megfelelően, törvénytisztelő szabad polgárokként akarunk élni!

Továbbá üzenem, hogy a múltban történt magyar zászló Dunába való tisztára mosása helyett, amit anno Kolompár Orbán és lelkes csapata végzett el, azonnal kezdjék meg a mi cigány zászlónk fertőtlenítését, mosását, mert ha így haladunk a szerepünkkel, tevékenységünkkel, akkor még az unokáink sem végeznek vele! Bándy Kata, nyugodj Örök Békében!

Kalányos István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!