Belföld

2017.03.20. 20:55

Méltó körülmények között a határt védő katonák

Hercegszántó - Kulturált körülmények között képesek elszállásolni a tömeges migráció okozta válsághelyzet kezelésében részt vevő katonaállományt, miután Simicskó István honvédelmi miniszter átadta a Magyar Honvédség (MH) negyedik, hercegszántói határvédelmi bázisát hétfőn délelőtt.

Balogh Ákos

Simicskó István beszédében köszönetet mondott a határon szolgáló katonáknak, mint mondta, a haza védelme nemzeti ügy, ha valaki ilyen áldozatot vállal migrációs válságidőszakban, vállalja azt a megpróbáltatást, azt a szolgálatot, amit a haza védelme jelent, hogy soha többet ne gázolhassanak Magyarországon keresztül több százezren - mint ahogy azt tették az elmúlt másfél évben -, az minden tiszteletet megérdemel.

- Szeretnénk önöket méltó körülmények között ellátni, méltó módon megbecsülni az önök munkáját - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, majd átadta a határvédelmi bázis átadásáról szóló dokumentumot Drót László ezredesnek, a MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnokának.

A légi felvételen az új mobil, 90 darab konténerből álló határvédelmi bázis, amely mintegy 150 fő elhelyezésére alkalmas. A négyfős, elektromosan fűthető és klimatizált konténerekben lakó katonák étkezését is biztosítják

Az elmúlt másfél éves időszakban több negatív kritika is érte a határvédő magyar katonák és rendőrök elhelyezésének körülményeit, miután a válsághelyzet kezelésében részt vevő állomány elszállásolása eddig elsősorban állami vagy önkormányzati fenntartású ingatlanok igénybevételével vagy magántulajdonú épületek bérlésével valósult meg, mely épületek jellemzően huzamosabb ideje üresen álló ingatlanok voltak, ahol a munka- és életkörülmények kevéssé voltak elfogadhatóak. Az új mobil, 90 darab konténerből álló határvédelmi bázisok négy helyszínen épültek fel: Kelebiában, Bácsalmáson, Madarason és utolsóként Hercegszántón. A komplex tábori képesség kialakításával könnyebbé, hatékonyabbá tették a katonák egyébként is megterhelő határ menti szolgálatát, a töredékére csökkentve a szolgálati helytől távolabb eső szállások és a szolgálati hely közötti utazási időt, ami ez idáig egy, másfél órát is igénybe vett, lassítva a katonák reagálóképességét is.

A komplex tábori képesség kialakításával könnyebbé, hatékonyabbá tették a honvédek egyébként is megterhelő határ menti szolgálatát
Fotó: Balogh Ákos

A kialakított bázisok mintegy 150 fő elhelyezésére alkalmasak, a négyfős, elektromosan fűthető és klimatizált lakókonténerekben pihenő katonák étkezését is biztosítja, ugyanakkor a szükséges irodai, egészségügyi ellátó és raktározási funkciókat is betölti, mindemellett lehetőséget biztosít a ruházat tisztítására mosógépekkel és szárítókkal felszerelt mosóhelyiségben, de kialakítottak kondicionáló és szabadidős termeket is pingpong- és biliárdasztalokkal felszerelve.

A pihenő- és szabadidő eltöltését, a családdal való kapcsolattartást a bázisokon wifis internet segíti, talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a Magyar Honvédségből történő munkaerő-elvándorlás az utóbbi időben a minimálisra csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!