Belföld

2012.04.06. 06:58

Kedvezőbb adózást az élelmiszereknek!

Devecser - Tapasztaltuk, hogy az utóbbi napokban számottevően nőtt a tojás és a baromfihús ára egyaránt.

Varga Ibolya

A dolgok hátteréről Szabó Istvánt, a  Gallus Kft. igazgatóját, a Magyar Broilerszövetség elnökét, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagját kérdeztük. Az Európai Unióban az év első napjától hatályosak azok az állatjóléti előírások, amelyek meghatározzák, hogy mekkora területen és milyen felszerelések mellett lehet tojótyúkokat tartani. Holott a jelenlegi  szabályok már évekkel ezelőtt ismertek voltak, sok termelő nem tudta vagy nem akarta teljesíteni ezeket, ami az egész unióban tojáshiányt okozott, s ezzel egyidejűleg az árak emelkedését.      

 


 


Szabó István elmondta, hogy az utóbbi két évben meredeken emelkedtek a takarmányárak. Nem árt tudni, hogy a baromfitartás költségeinek zömét a takarmányköltségek adják, különösen azoknál a gazdaságoknál, amelyek nem termelik azt meg maguknak. Ha az utóbbi két év árait vizsgáljuk, láthatjuk, hogy a takarmányárak emelkedése ellenére a tojás és a baromfihús ára csökkent.   

Egész Európában emelte az árakat az arab tavasz, a forradalmak idején nem vették át sem tőlünk, sem Európa más országaitól a boromfihúst, a tojást és a naposcsibét. A baromfiágazat áremelési kezdeményezéseit a nagyobb kereskedelmi láncok próbálják mérsékelni. Arra is hivatkoznak, az ő költségeiket is emelte az általános forgalmi adó (áfa) felemelése huszonhét százalékra és az élelmiszerláncokra kivetett különadó. A termelők szeretnék, ha az alapvető élelmiszerek áfáját  jelentősen csökkentenék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!