Belföld

2014.07.11. 05:28

Kékszalag - Éjjel is mentették a vitorlásokat a Balatonból

Az erős szélnek és a hajók számának megfelelő, átlagosnak mondható mentési feladataik voltak a vízimentőknek a Kékszalag verseny csütörtökről péntekre virradó éjszakáján, tudtuk meg Bagyó Sándortól.

Győrffy Árpád

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) vezetője elmondta, hogy mintegy húsz árboc törött el az éjszaka folyamán. Volt olyan hajó, ahol a kormány törött el, sőt valaki el is hagyta a vitorlás kormányát.

Egy a Kékszalagon árbocát vesztett hajó, az Aquamarin a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében.

Személyi sérülés gyakorlatilag nem történt. Egy személyt küldtek kórházba kézfejtörés gyanújával, egy másiknál vállrándulás volt, valakit a bum ütött tarkón, de csak annyira, hogy a verseny befejezése után jelezte. Neki is javasolták, hogy menjen be az ügyeletre. A fentieken túl egy térdhorzsolás történt még.

Gondot okozott néhány olyan versenyző, akinek hajóján elromlott, vagy eleve nem is működött a világítás, ezért nem lehetett látni őket. Ilyen miatt történt egy ütközés is, ami a versenybíróság elé kerül.

Voltak olyanok is, akik nem akarták megérteni, hogy a személyek mentése az elsődleges, mindenáron azt akarták, hogy a hajóikat is azonnal vontassák ki. Amit egyszerűen ilyen időjárásban nem lehetett megoldani.

Készenlétben a vízimentők a Kékszalagon - korábbi felvétel (Fotó: Győrffy Árpád)

A reggeli órákban három olyan hajóról tudtak, ami felborult vagy zátonyra futott a nádasban. Ezekről a helyekről a vitorlázókat partra szállították, de a hajók műszaki mentését a nappali órákra hagyták, mert mire a segélyhívás beérkezett, olyan a sekély vízbe értek, ahol már megközelíteni is nehéz.

A VMSZ a 2011-es Kékszalag éjszakáján történt problémákból okulva készített egy okostelefonos alkalmazását, ami a segélykérés mellett a hajó pozíciójáról is adatokat küld megfelelő készülék esetén a mentőknek. Három éve ugyanis nagy gondot okozott, hogy sokan nem tudták meghatározni a helyzetüket.

Bagyó Sándor elmondta, hogy többen eleve az alkalmazást használva kértek segítséget, de voltak olyanok is, akik kinn a Balatonon töltötték le, hogy így meg tudják adni a szükséges információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!