Belföld

2011.10.14. 14:49

Keményen bírálták az önkormányzati törvény tervezetét

A polgármesterek egy része a változás szükségessége mellett érvelt, a felszólalók többsége azonban aggályának adott hangot az önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által rendezett konferencián pénteken Gödöllőn.

MTI

A törvénytervezet iránti hatalmas érdeklődésre való tekintettel a MÖSZ rendhagyó módszerrel, interaktív videokapcsolattal az ország 12 települését is bevonta a Művészetek Házában tartott konferenciabeszélgetésbe, így összesen több mint 400 polgármester fejthette ki véleményét.

Több polgármester azt mondta: a vidék semmibevétele az új önkormányzati törvény tervezete, amelynek jogszabállyá emelése akár a kistelepülések halálához is vezethet.

A kistelepülések felszólaló vezetői élesen kritizálták a MÖSZ által kiküldött tervezetet, mondván: annak maradéktalan megvalósulása esetén elnéptelenedhetnek falvak, elvész a sok munkával megteremtett helyi vagyon, leértékelődik a polgármesterek és a jegyzők szerepe, valamint az önkormányzati tisztviselők szaktudása.

A MÖSZ elnöke, Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere bevezetőjében azt mondta: reméli, hogy a konferencián összegyűjtött vélemények segítenek átírni a törvény tervezetének szövegét.     

Dietz Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) társelnöke, Szentendre fideszes polgármestere arról beszélt, hogy az igazságosabb szolgáltatáselosztás, a jelenlegi elaprózottság megszüntetése, valamint a településeknél felhalmozott 1500 milliárdos adósság rendezése miatt szükség van az átalakításra.

Hozzátette, hogy az állami, az önkormányzati és az úgynevezett vegyes feladatokat is tartalmazó új szisztéma hatékonyabbnak ígérkezik a jelenleginél, ugyanakkor az egyelőre problémás pontok még kidolgozásra várnak.

Dietz Ferenc a sarkalatos kérdések közé sorolta a vagyonátadás módját, a közszolgáltatások díjszabásának jövőbeni alakulását, illetve azt, hogy miből lesz majd bevételük a helyi önkormányzatoknak. Tisztázásra várnak a 160 járás kialakításának, illetve a járási kormányhivatalok működésének a részletei is – fűzte hozzá, majd a helyhatóságok "újraszabott" kötelező és önkéntes feladatairól, a polgármesterek és jegyzők mostanitól eltérő bérezéséről, a 3 ezernél kevesebb lakosú települések közös hivatalának életre hívásáról és a társulások buktatóiról is ejtett szót vitaindítójában.

A konferencián ezután a vidéki helyszíneket kapcsolták, Békéscsabától Nyíregyházán és Szolnokon át Veszprémig.     A vitába bekapcsolódó, többségében kistelepüléseket vezető polgármesterek kemény hangon bírálták a tervezetet, amely szerintük számos kérdésre nem ad választ. Felvetették például, mi lesz a támogatott forrásból megvalósult beruházások kapcsán vállalt 5 éves működtetési kötelezettséggel, ha az adott intézményt átveszi az állam, "elsöpri-e" a változás a körjegyzőségeket, miért csökkentenék a polgármesterek és a jegyzők bérét, s mi lesz a helyi vagyonnal.

Többen úgy vélik, nem a vidék hozta össze a hatalmas önkormányzati adósságot, "most mégis a vidéket büntetik", s több felszólalásból kicsengett a kisiskolák megszüntetése miatti aggodalom is. Felvetődött egy közös petíció aláírásának ötlete, ebben - mint elhangzott - a tervezet "hibáinak kijavítását" kérnék a polgármesterek.

A MÖSZ már a jövő héten eljuttatja a kormányzatnak a kérdéseit, valamint az alternatív javaslatait, hogy beépíthessék azokat a törvénytervezetbe – közölte az MTI érdeklődésére Gémesi György, a szervezet elnöke, hozzátéve: álláspontjuk szerint mindent meg kell tenni a folyamat visszafordítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!